Monday, September 8, 2008

On ihanaa olla tavis!

Mun on ihan pakko kertoa tässä välissä pieni hauska juttu, joka liittyy kieliongelmiin. Anne kyseli blogillaan, että onko muillakin ulkomailla asuvilla hassuja sanajärjestyksiä. Mulla on selvästi välillä todella omituisia lauserakenteita, kirjoitinpa suomea tai englantia. Yhdyssanat tuottaa mulle myös todella paljon ongelmia.

Mä olen asunut nyt vuoden pois Suomesta, ja huomaan että silläkin on jo ollut jotain vaikutusta, mutta oikeastaan mun kielelliset ongelmat juontaa juurensa hiukan aikaisemmalta ajan jaksolta. Englanti oli mulla kotikielenä jo aiemminkin, mun ex-kumppani oli saksalainen, mutta koska mun lapset ei puhu saksaa, käytettiin yhteisenä kotikielenä englantia. Siinä oli kuitenkin se ongelma, että kun se ei ollut kenenkään äidinkieli, niin siitä vääntyi sellainen suomalais-saksalainen sekoitus. Sanastokin oli osittain kaikkien kolmen kielen sekoitus. Edelleenkin käytän vahingossa paljon saksankielisiä sanoja puhuessani englantia.

No toi huvittava juttu liittyy mun kielitaitooni. Tuo pussukka on tehty yhdestä mun digitaalisesta kollaasityöstäni. "It´s great to be regular" oli mun mielestäni tosi hauska lause, ymmärsin sen niin, että on hauska olla tavis. Mun mielestäni toi oli siis todella vitsikäs, varsinkin jos tälläinen hieman erikoinen tyyppi, jollaisena itseäni pidän, kanniskelee sitä.

Mä otin yhden tollasen pussukan mukaani myös tänne Jenkkeihin. Mun miestäni se nauratti tosi paljon, kun esittelin sitä hänelle. Mä olen silloin tällöin ottanut sen mukaani, kun ollaan oltu ulkona. Mutta vasta toissa päivänä mulle sattumalta valkeni, mitä se teksti todella tarkoittaa. "It´s great to be regular" tarkoittaa, että on hienoa, kun suoli toimii säännöllisesti! Ei siis ihme, että se miestäni huvitti, tosin silloin hän ei vielä tiennyt, että minä en tiennyt, mitä se oikeasti tarkoittaa. Hän ajatteli vain, että on mulla melkoinen huumorin taju!

No tää oli vain yksi esimerkki, noita kielellisiä sekaannuksia sattuu kyllä mulle tämän tästä. Mutta yleensä ne on vain hauskoja. Yhtään vakavaa väärinkäsitystä ei muistu mieleeni.