Thursday, May 20, 2010

Mita kuurille kuuluu - kukkuluuruu?

En ole vahaan aikaan kertonutkaan dieetistani mitaan, mutta nyt on aika paivittaa kuurikuulumisia. Ja kuurikin oli osittaisella tauolla yli viikon. Mutta ilokseni voin sanoa, etta aiemman kolmen viikon "ponnistelut" kylla kannatti. Vaikka viime viikko Susan ja Elegian kanssa oli aika vauhdikas ja "rasittava" (taysin positiivisesti), niin huomasin, etta kuuri oli selvasti keventanyt ja lisannyt kuntoa.

Mutta nyt olen taas takas "normaalissa" paivajarjestyksessa. Eli aamulla ekaks kahvit soijamaidolla. Aamiaiseksi ja lounaaksi smoothie. Iltapaivalla ehka jotain pikku valipalaa ja illalliseksi teen yleensa salaatin. Illalla juon ehka viela yhden smoothien tai sorrun hiukan herkuttelemaan.

Kuuria on nyt helppo noudattaa, en ole mitenkaan liian tiukka pipoinen sen suhteen. Mulla ei ole oikeastaan koskaan ollut ongelmana se, etta soisin liikaa, vaan pikemminkin se, etta olen skippaillut aterioita ja elimisto on ollut saastoliekilla. Ja koska olen syonyt liian harvoin, on ruokavalio ollut liian yksipuolinen.

Nyt koitan vain mahdollisuuksien mukaan valttaa kaikkia huonoja hiilareita, kuten valkoisia jaujoja, -riisia, -sokeria. Vihanneksista talle listalle kuuluu peruna. Valtan myos lihaa ja kanaa. Huonot rasvat, valkuaiset ja lisa-aineet voi valttaa helposti valttamalla valmisruokia ja eineksia (onko ne sama asia?)

Koitan nyt pitaa huolen siita, etta ruuasta tulee monipuolisesti kaikki tarvittavat ravintoaineet ja etta ruoka on mahdollisimman hyva laatuista. Yritan huolehtia, etta saan ruuasta tarpeeksi hyvaa rasvaa, etta elimisto ei tuntisi tarvetta se "pahanpaivan" varastoimiseen. Lisaan aina hiukan oliivioljya salaatteihin ja hoyrytettyihin kasviksiin. Mausteena kaytan yrtteja ja merisuolaa (tosin nyt loysin viela ihanamman suolan, keskikuvan Himalajan Pink Salt Chrystals, siina on mukana paljon muitakin tarpeellisia hivenaineita). Ja joka paiva yritan muistaa juoda tarpeeksi vetta, aiemmin nestehukka aiheutti mulle nesteiden varastoitumista.

No, noi on tollasia nyrkkisaantoja, eli jos koittaa noudattaa niita mahdollisuuksien mukaan tassa normaalissa arjessa, niin sitten on varaa hiukan sortuakkin ja nautiskella. Ma koitan nyt tutkimusmatkailla taman Amerikan mantereen herkut Ja taalla Kaliforniasta loytyy myos niin monen muunkin kulttuurin herkut ja mun on ihan pakko kokeilla aina uusia makuja ja ruokia, jos niita tulee eteen. Uskon, etta tama kuuri onnistuu, koska olen ottanut siina huomioon inhimilliset tekijat, enka koita noudattaa mitaan liian tiukkaa ohjelmaa.

24 comments:

  1. YOu made me hungry! Beautiful colors!

    ReplyDelete
  2. Mukavaa oli lukea onnistuneesta kuuristasi.
    Onkohan tuo suola samaa, kun täällä myydään ruususuolana?
    Minullakin on nykyään blanderi aina valmiina. Sain hyvän virikkeen blogistasi. Iltasyömisen korvaan smoothiella ja olo on hyvä. Nyt löytyy jo pihaltakin aineksia smoothieen, kirveliä, voikukanlehtiä, poimulehtiä, minttua, sitruunamelissaa, vuohenputkea ja lipstikkaa. Vaihtelen yrttejä ja käytän harkitusti. Lipstikkaakin voi laitaa vain pienen lehden palasen yhteen annokseen. Öljynä olen käyttänyt kookosöljyä.

    ReplyDelete
  3. Mietinkin tässä yhtenä päivänä mitä Itkiksen kuurille kuuluu...Ja hyvää näköjään kuuluukin:-)Olet kyllä onnekas kun asut Californiassa,missä on helppo löytää kaikenlaisia terveellisiä juttuja,vaikka niitä epäterveellisiä kiusauksiakin on mielenmäärin.Itse kadehdin niitä raw food ravintoloita mitä teilläpäin on.

    ReplyDelete
  4. Yoli
    Thank you and I hope you found something nice to eat. ;))

    Unelma
    En tieda tosta ruususuolasta, mutta voisi ollakin samaa. Sulla on sitten ihani yrtteja saatavilla omasta pihasta, nehan on tietty kaikkein parhaita. En tiennytkaan tuota lipstikasta. Mun on pitanyt opetella taalla yritteja ihan uudelleen ja opetella myos englanninkieliset nimet, nyt en aina tahdo muistaa sitten niita suomenkielella. Kookosoljy on ihanaa, sita pitaakin hankkia seuraavaksi. :))

    Yaelian
    Joo, huomasin, etta en ole maininnut kuuriani, olen niin tottunut siihen, etta en oikeastaan ajattele sita, se sujuu jo niin automaattisesti.

    Ja tosiaan, taalla Kaliforniassa voi todellakin syoda tosi terveellisesti, ihania ruokapaikkoja ja kauppoja...mutta sitten tietty on kylla niita kiusauksia, joita ei voi millaan jattaa kokeilematta. ;)

    ReplyDelete
  5. Ma olen takunnut painoni kanssa varmaan 7 vanhasta alkaen ( tervetta? ) olematta koskaan silti mikaan todella obese. En edes uskalla ajatella kuinka monta vuotta elamastani on mennyt siihen etta olen ajatellut RUOKAA ja SYOMISTA.

    Lahes neljakymmenta vuotta on pitanyt elaa ennenkuin antoi itsellensa rauhan! Loppujen lopuksi ( kun vain uskaltaa heittaytya ) helpoin ja kivuttomin ratkaisu on ollut se etta kuuntelee ja tunnustelee mita kroppa haluaa. Mulla on tietyt ruoat ja raaka-aineet mitka mulle ei selvasti sovi, mutta kun ne ovat maistuneet vaan niin hyvalta ja tottumuksen mukaan olen niita syonyt ( ravitsemusmalli/ympyran mukaan )! Esim. juuri tuo sokeri seka liha ja luultavasti maito eivat mulle sovi.

    Nyt kun olen alkanut sekoittelemaan myos noita pirteloita niin ne ovat todella tyydyttavia ja ilmeisesti niihin saa upotettua niin paljon hyvia aineita ja sopivalla tapaa sekoitettua, etta olotila ja verensokeri on pitkaan tasainen kun juo smoothien.

    Mutta, mulle on nyt myos iskenyt selvasti jokin "detox" tila olematta talla hetkella millaan paastolla. Olo on hieman huono ja mitaan ei mene alas. Mietin ja luinkin asiasta etta kun on lisannyt jonkin aikaan superfoodeja ruokavalioonsa elimistossa alkaa puhdistautuminen. Ravintoaine varastot ovat ilmeisesti tayttyneet ja "paska" alkaa tulla ulos.

    Tsemppia sinun paremman elaman alulle!

    ReplyDelete
  6. Moikka

    Tsempit kaikkeen
    munkin pitäs aloittaa syödä terveellisemmin ja kunnolla:).

    Jamssi

    ReplyDelete
  7. Hienoa, että kuuri jatkuu -- tai oikeastaan elämäntapamuutoshan tuo taitaa olla: pelkistä väliaikaisista kuureista ei yleensä ole mihinkään pidemmän päälle ... :)

    Mun intohimo on Aasialaiset ruoat: japanilainen (ei pelkästään kuitenkaan sushi), vietnamilainen, kambodialainen ja korealainen keittiö, AH! Matkoilla ko. maihin olen niihin tutustunut ja rakastunut! Niistä löytyy sopivissa mittasuhteissa kaikki tarpeellinen. Ja on niin mahtavan hyvää ja edullista ruokailla sellaisissa pikkuruisissa ravintoloissa, että! Dublinissa ei näitä ravintoloita ollut useita, mutta täälä Pariisissa on pilvin pimein -- ja varmasti on myös LA:ssa!

    ReplyDelete
  8. Satu
    Paljon tuttua juttua kommentissasi. Ja ma luulen, etta kun sita tottuu tietynlaiseen ruokavalioon, niin sita ei osaa enaa kuunnella niita kehon viesteja tarkasti. Jos lihoo ja tulee muitakin terveysongelmia, niin melko varmasti silloin on jotain pielessa siina ruokavaliossa.

    Ma olen huomannut kanssa, etta mulle ei sovi maitotuotteet eika kovin hyvin viljatuotteetkaan. Voin paljon paremmin jo, jos valtan niita. Sokeri tuskin on hyvaksi kenellekkaan.

    Hyva juttu noissa pirteloissa on juuri se, etta sinne saa upotettua niin paljon terveellisia juttuja, niin paljon olis vaikea syoda niita muuten.

    Ja ton kuurin yksi tarkoitus on juuri aiheuttaa toi detox-tila. Muutenhan se ei oikeastaan toimisikaan. On hyva saada se kaikki kuona ulos, vaikkakaan se ei valttamatta tunnu kovin mielyttavalta, kun se alkaa poistumaan. Mulla on valilla ollut tosi "paska" olo, sisaisesti ja ulkoisesti. Mutta nyt olen iloinnut siita, koska tiedan, etta se on vaan ihan luonnollista ja tarpeellista.

    Jamssi
    Ma olen tuota jahkaillut jo niin pitkaan, ja tiennyt koko ajan, etta pitaisi. Nyt olen tosi onnellinen, etta sain vihdoin aloitettua. Tsemppia sullekin, vain alottaminen tuntuu vaikealta, mutta kun huomaa hyvat tulokset, niin jatkaminen onkin jo aika helppoa. :)

    MaaMaa
    No juu, kylla vois sanoa, etta elamantapamuutoksesta on pikemminkin kyse. Tai oikeastaan siita, etta koitan nyt myos kaytannossa noudattaa sellaisia periaatteita, jotka olen teoriassa jo tiennyt ja jotenkin luullut noudattavani.

    Sulla on ollut onni matkustella ja paasta tutustumaan niin monen kulttuurin ruokiin. Makin niin haluaisin ruokamatkailla maailmalla. Tietty taalta Losistakin saa melkein mita vain, mutta en nyt menis vertaamaan tata sentaan Pariisiin. Jenkkien ja ranskalaisten keittiot on kuin eri planeetalta. Se nakyy myos eksoottisten ruokien suhteen, siella ihmiset osaa vaatia laatua, taalla valttamatta ei.

    Sa asut nyt ehka maailman ihanimmassa kaupungissa ja voi olla, etta makin joskus viela asun siella, tai ehka Roomassa. Ja haaveeni asua niissa ei vahiten liity ruokaan. ;)

    ReplyDelete
  9. Oh dear. Beautiful pictures. Thank you for shering them with us

    ReplyDelete
  10. Kommentoin tuota kuurijuttua myöhemmin, kun olen vähän rauhoittunut. Nyt on kauhea flow päällä, joten en voi keskittyä.

    Mutta piti tulla kysymään, että kuka sen I LOVE YOU biisin esittää? Tiedät varmasti, mitä biisiä tarkoitan! Olen yrittänyt etsiä sitä Youtubesta, mutta sen nimisiä biisejä on _muutama_ ;) Mulla on pakkomielle nyt siihen biisiin - se soi hämäränä mun päässä koko ajan!

    ReplyDelete
  11. Tuo pirtelö näyttää NIIN herkulliselta!

    ReplyDelete
  12. Anonymous, thank you.:))


    Elegia
    Taken your time ja sehan on tietty Daniel Lanois. ;))

    Tatuoitu Irvikissa
    Ja sen ON tosi hyvaa. ;))

    ReplyDelete
  13. Minäkin yritän elää kohtuus kaikessa -periaatteella. Jos siinä pysyy, kaikki on ihan hyvin. Välillä vaan on niin kiva lipsua :)

    ReplyDelete
  14. Kirjailijatar
    No toi kuullostaa kylla todella hyvalta periaatteelta, ja koitan nyt itsekin tuota noudattaa. Ilman nautinnollisia lipsumisia en kylla pystyisi kohtuudessa pysyttelemaan.

    ReplyDelete
  15. Kuulostaa hyvältä. Juuri tuohon yritän itsekin pyrkiä, mutta kahta pientä pilttiä hoitaessa ei aina ehdi miettiä, mitä suuhunsa pistää.

    ReplyDelete
  16. En ymmärrä, miten olen käynyt taustablogissasi monta kertaa, mutta nyt vasta eksyin tänne! Ihana blogi ja upeita kuvia!

    Hyvä kuulla, että toisilla tuo kuuri onnistuu, kuullostaa niin hyvältä itse asiassa tuo dietti, että taidan kokeilla itsekin.

    Ihanaa kesää sinne suunnalle!

    - Jaana "Kainuunkadulta"

    ReplyDelete
  17. me encanta tu blog,
    que colores!!!
    saludos desde España

    ReplyDelete
  18. Kävin kurkkaamassa blogiasi, upeita kuvia sinulla! Mieletttömät värit sinulla :)

    ReplyDelete
  19. Helena
    Muistan kylla ajat pienten lasten kanssa, silloin ei kylla juurikaan kerinnyt miettimaan mita omaan suuhun laittaa, ja nyt ajattelenkin, etta olisimpa silloin tiennyt noista smoothiesta, olis saanut helposti varmistettua, etta itsekin tulee syodyksi monipuolisesti. Ja lapsille olis voinut kanssa tehda terveellisia pirteloita.

    Jaana
    No olipas kiva, etta loysit tannekin blogilleni, aina niin kiva saada uusia kavereita.

    Ja suosittelen kylla kokeilemaan tuota kuuria. Ekaa kertaa elamassani olen itse onnistunut jatkamaan jotain alku innostuksenkin jalkeen.

    Ihanaa kesaa sinullekin. :)

    Bicocacolors, gracias. :))

    Minttukaakaota
    No kiva, etta kavit kurkkaamassa ja tervetuloa uudelleen. :)

    ReplyDelete
  20. pakkoks laittaa toi blenderi joka postaukseen!!!??? kaikki tietaa etta sulla on kallis blenderi!!!

    ReplyDelete
  21. Sorry, mutta sain paivan naurut tosta anonyymin kommentista! ;D ;D ;D Mitas nayttelet sita kallista blenderiasi Itkis! Hapea! ;D

    Muuten, meidan Trader Joesta loyty tota suolaa! :)

    ReplyDelete
  22. Jos joku haluaa Suomessa Himalajan suolaa - täältä löytyy: www.saltlife.fi
    Todella hyvää, joskus otan vaan kouraan vähän ja nuolen kuin eläin.

    ReplyDelete
  23. Anonyymi
    Ai, onko susta mun blenderi kallis? Musta sen on vaaleanpunainen, siksi sen pitaa aina vilahdella kuvissa. ;D

    Susa
    No nyt mun pitaa naytella sita blenderia viela suuremmalla syylla, kun se on vaaleanpunainen ja viela kallis! ;D

    Toi suola on aivan ihana. :))

    Willow
    Kiitos vinkista, toi suola on kylla niin maukasta, etta sita voi tosiaan maistella ihan sellaisenaan. :)

    ReplyDelete
  24. Ostinkin eilen Smoothie makersin, joten raporttia luvassa omassa blogissani jahka pääsen alkuun :)

    ReplyDelete