Saturday, September 3, 2011

aAviKko uNeLmia ~ deSert dReAms

Syyskamman (haaste #3) vakiokohteessa ei ole tapahtunut juurikaan mitään muutoksia. Meidän pihassa kaikki nurmikkoalueet rehottaa nykyisin kuivuuden takia pelkkää rikkaruohoa. Ilman säännöllistä kastelua on ihan turha haaveilla vihreästä nurmikosta. Eli meidän pitäis nyt joko laittaa nurmikkoalueet uusiksi ja korjata sprinklerit tai uudistaa koko piha sellaiseksi, että ylimääräistä kastelua ei tarvita. Ja se tuntuis nyt olevan ainoa järkevä vaihtoehto, koska puutarhan kastelua aletaan joka tapauksessa rajoittamaan lähitulevaisuudessa. Nykyisin kastelu on jo kiellettyä päiväaikaan.

Meillä onkin haaveissa aavikkopuutarha. Nurmikkoalueet korvattais hiekalla ja kiveyksillä. Kasveina olis kaktuksia, mehikasveja ja muita alkuperäisiä aavikkokasveja. Aavikon keskelle tulis kuitenkin pikkuinen keidas, jossa olis lammikko vesikasveille ja voishan siellä polskia muutama kultakalakin. Esikuvia etsitään nyt meksikolaisista ja välimeren puutarhoista.

Me ei olla istutettu nyt enää mitään suoraan puutarhaan, mutta ollaan alettu kerämään kaktuksia ja mehikasveja jo hiukan ennakkoon. Meillä on ikäänkuin pieni oma taimitarha  tulevaisuuden puutarhaa varten.
Me istutettiin eilen kasveja taas uusiin isonpiin ruukkuihin, kaktus tais ainakin tykätä operaatiosta, aamulla oli auennut kaunis kukka kiitokseksi.

Päiväksi kaktuksen kukat menee suppuun.

Sitruunat alkaa olla kohta kypsiä.

Aika syksyisiä värejä meidän puutarhassa on kyllä viime aikoina nähty. Kuivumassa satsi valkaisuaineessa lionneita t-paitoja. Niitä on roikkunut tossa kymmeniä.

Samat paidat näkyy virkattuina tuossa toisessa tyynyssä oikealta. Mulla taas hiukan karkas toi tyynyprojekti käsistä. En vaan tunnu voivan tehdä mitään sillain pikkusen, vaan kaikesta mitä, teen kehkeytyy pienimuotoinen tehdas.

***
There is nothing else growing in our garden except weed. Without watering it's useless even dream about green lawn. We have decided to change our garden to a desert garden, something like Mexican or Mediterranean traditional gardens. But with no hurry. Although we have a kind of little nursery for cacti and succulents for our future dream garden. There was hanging some fall colors in our garden, the bleached t-shirts. You can see those already crocheted on the second pillow from the right.

Weather for North Hollywood, Los Angeles, CA (at 3 pm)

33°C | 92 °F
SatSunMonTue
ClearClearMostly SunnyClear
Clear


Wind: SE at 16 km/h


Humidity: 32%33°16°32°17°32°18°34°18°

22 comments:

 1. Aavikkopuutarha olis toisi hieno. Kaktukset on komeita, vaikka eivät kukkiskaa.

  ReplyDelete
 2. Hyvä idea jota itsekkin olen harkinnut vaikka vihertää, tärkein investointi on alkuun maanrakennuskangas ettei tule aavikolle vääriä rikkaruohoja eikä tarvitse kitkeä loputtomasti.

  ReplyDelete
 3. If only our weather was as beautiful! We've had the most awful cold and rainy summer in Northern Ireland, its just been terrible. And after the worst winter in over 30 years I was looking forward to a lovely summer but it was not to be. So instead Ive come over to your blog as your beautiful photographs cheer up my rainy days. Stunning as always. Cant wait to see how your garden turns out. Lee xx

  ReplyDelete
 4. Tuo taimitarha on loistava idea; pikkuhiljaa - kivi kerrallaan.

  Meillä ei kuivuus uhkaa, mutta silti olisi omalla pihalla haaveena "marokkolainen" nurkkaus - tässä linkki omaan inspiraatiooni

  http://interior-homedecor.blogspot.com/2010/12/moroccan-garden-design.html

  eli voimakkaita värejä, kivetystä ... ei ehkä kuitenkaan sänkyä, mutta teillähän voisi sellainen divaanikin olla varjon alla - monta virkkaamaasi tyynyä yhdessä.

  ReplyDelete
 5. Voi kuinka kurja, että siellä on noin kuivaa... Kyllä teidän varmaan jatkoa varten miettiä uudenlainen puutarhasuunnitelma... marokkolainen kuulostaa ihanalta!

  ReplyDelete
 6. Kovasti kuivan näköistä...puutarhaa...☺

  Näyttää jollain muullakin hommat lähtevän lapasesta, täällä sama juttu, on se sitten mattoa tai huivia, liinaa tai tunikaa, tossua tai mitä milloinkin, pari ei riitä, aina tulee niin paljon, ettei lopulta tiedä mihin niitä hukkaa ☺☺

  Mukavaa tehtailua!

  ReplyDelete
 7. Huh, melkoiset helteet teillä siellä :O - Ja Suomessa jo kaivellaan villasukkia ja -takkeja esiin :D

  Jäin miettimään miksi kastelua on rajoitettu ja se on päiväsaikaan kokonaan kielletty? :O

  ReplyDelete
 8. Teillä on kuivaa kuten meillä;siellä missä ei kastella...
  Ja tuttuja kasveja muutenkin:)Täälläkin tuota kastelua on rajoitettu.

  ReplyDelete
 9. Hienoja nuo tyynysi! Niissä on hyvät värit. Voisi kuvitella, että ne voisivat käydä siellä hyvin kaupaksi, jos siis homma tahtoo karata käsistä ja hukutte tyynyihin:)

  Ihanan kuumaa teillä siellä edelleen mittarilukemien perusteella. Ja aavikkopuutarhan hoito on varmaan ihan oma oppiaineensa, haasteet ovat ihan eri sorttia kuin suomalaiset murheet siitä että onko riittävän lämmintä, että kukinta alkaisi yms - ei onnistuisi ainakaan minulta.

  ReplyDelete
 10. Kuka nyt nurmikkoa vaivoikseen haluaisi. Pah! Vanhanaikaista!

  ReplyDelete
 11. Olin viikonloppuna Tampereella ja ajettiin Itsenäisyydenkatua pitkin. Pääsinpäs sanomaan kaverille, että tossa kulmassa oli aikoinaan maailman paras kauppa! <3 -Outi-

  ReplyDelete
 12. Kuivuutta, kuivuutta ja sekin näyttää syksyltä, kuihtunutta...

  ReplyDelete
 13. Amalia
  Täällä näkee tosi upeita aavikkopuutarhoja, kaktukset niissä on just kaikkein komeimpia kasveja ja ne kukkiikin täällä tosi upeasti. :)

  Ari
  Täällä näkee tehtävän aavikkopuutarhoja ilman maanrakannuskangasta, mutta olen itsekin sitä mieltä, että se on kyllä ihan ehdoton, jos haluaa välttyä turhalta rikkaruohojen kitkemiseltä. Haluan mahdollisimman helppohoitoisen puutarhan, joten kangas on ihan ehdoton eka investointi puutarhaamme. ;)

  Lee
  I´m from Finland, I so know what you mean with rainy summer and I also so know the winters. Life in Southern California is so different. Even though I also miss the northern summer and winters. We are going to build our garden little by little, but I will show every progress. ;)

  ReplyDelete
 14. Ooops, I was signed on wrong account...

  Heljä
  Mä just eilen ihailin yhtä noista sun linkin kuvista, mä oon myös tosi ihastunut kaikkeen marokkolaiseen, siinä on just kanssa sitä tunnelmaa jota ajan takaa ja täällä sänkykin menis oikein hyvin puutarhassa, nyt oikeastaan ihmettelen, että miten me ollaan pärjätty ilman sitä. Ja puhumattakaan mun tyynyistä, mehän voitas niillä korvata osa nurmikkoa. ;)

  Mutta tosi kivastihan teillekin sinne åuutarhaanne jonkilainen marokkolainen nurkkaus sopis.

  Maikki
  Tämä vuosi oli harvinaisen viileä ja sateinen, mutta muutoin kuivuus on kyllä uhkaavasti lisääntymään päin. Marokkolaisesta tyylistä tykkään tosi paljon. ;)

  ReplyDelete
 15. Pepi
  Meidän puutarha alkaa kyllä kohta vihertään, talvisin täällä on paras kesä. ;)

  Meillä näyttää olevan paljon yhteistä, mopon karkailu nyt ainakin.;)

  Irwikissi
  Kastelua on rajoitettu vesipulan takia, muutamissa osavaltioissa on jo paljon rankemmat rajoitukset. Eli nyt on järkevää kyllä varautua tulevaisuuden varalle ja ihan suosilla alkaa säästellä vettä.

  Yaelian
  Näyttää kyllä niin samanlaiselta kasvillisuus siellä teillä, joten varmaan myös kuivuuden ja kastelun kanssa on aika sama homma siellä ja täällä.

  karusellissa
  Kiitos, mä olen kanssa ihan tyytyväinen noihin tyynyjen väreihin ja niitä on niin mukava tehdä, että mistä sitä tietää, vaikka tekisin niitä ihan myyntiinkin. ;)

  Aavikkopuutarha tietty vaatii kanssa yhtä sun toista perehtymistä, mutta periaatteessa se on aika helppo, koska kasvit on tähän ilmastoon luonnollisesti sopivia, ja erityisesti ne pärjää hyvin pienellä kastelulla. Mä olen tosi innokas, mutta kehno puutarhuri, siellä Suomessa kävi aika samoin kuin täällä, rikkaruohot viihtyy ja villiintyy, muut kasvit tuntuu katoavan käsittämättömällä tavalla. ;)

  Lepis
  No just niin, nurmikko on vanhanaikainen ja vaivaloinen, kuka nyt sellaista enää haluaa. ;)

  Outi
  Kiitos, voi miten tuli hyvä mieli kommentistas, mä joskus ikävöin sitä kauppaani ja tosi kiva aina kuulla, että siitä on joku muukin tykännyt. ;)

  Pappilan mummo
  Kuivuus näyttää syksyiseltä, mutta kohta täällä alkaa vihertään. ;)

  ReplyDelete
 16. Noissa olosuhteissa aavikkopuutarha on oikein ja ekologisin. Siitäkin varmaan voi tehdä nätin!

  ReplyDelete
 17. Tuollaiseen aavikkoon sain tutustua viime viikolla. Voin kuvitella millaista teillä on.
  Eilen kävin jo syysraikkaassa metsässä täällä kotona ja aamulla uimassa järvessä.
  Lämpöä rakastan, mutta yli neljäkymmentä oli jo liikaa.
  Aavikkopuutarha kuulostaa hienolta.

  ReplyDelete
 18. Löytyyköhän aavikkopuutarhasta kangastuksia? Olisi hienoa nähdä kuva sellaisesta :)

  ReplyDelete
 19. Upeat tyynyt ja valtavan upea pihaidea!

  ReplyDelete
 20. Hieno idea tuo aavikkopuutarha. Odotin jo näkeväni tikapuut muuria vasten laitettuna! ;D

  ReplyDelete
 21. Tuulento
  Ihan totta, kyllä tässä tärkeässä roolissa on nimenomaan toi ekologisuus ja tottakai alkuperäinen kasvillisuus sopii kauniisti Kalifornialaiseen puutarhaan, olen nähnyt tosi kauniita esikuvia täällä. :)

  Unelma
  No sähän oletkin just tosiaan päässyt ihan omakohtaiseti kokemaan tätä kuivuutta ja kuumuutta, täällä ei onneksi ole ihan niin rajua kuin Texasissa. Voin vain kuvitella miten ihanalta syysraikas metsä tuntuu ja pulahdus järvessä kuullostaa niiiin ihanalta. ;)

  ReplyDelete
 22. Peikkolainen
  Hm...enpä osaa vielä vastata, mutta kun saadaan puutarha kuntoon, jos saan vangittua kangastuksen, niin lupaan kyllä heti laittaa kuvan tänne. ;)

  Kirsimarja
  Kiitos. :))

  TeeTee
  lol, ei oo vielä tikapuita, mutta mistä sitä tietää syksyn edetessä mitä tapahtuu. ;)

  ReplyDelete