Thursday, March 24, 2011

Kuva ja sen kuvausprosessi


Valokuvatorstain 200. haasteen aiheena on tällä kertaa kuva ja sen kuvaus prosessi. Mielenkiintoinen aihe. Tässä on kuvaus mun tyypillisestä kuvausprosessista...mulla on onneksi noita assistentteja aina käytössä, tällä kertaa oli auttamassa Marie...mutta kyllä se Ollikin siellä kuvassa on...kuinkas muuten...


kahmin sitä sun tätä rekvisiittaa, tällä keralla käytin "ulko-studiota", joka siis sijaitsee tuossa meidän takapihalla.
Mutta tällä kertaa unohdin ehkä sen tärkeimmän, eli idean. Mitään oikein kivaa ei irronnut, meinasin jo heittaa rukkaset naulaan.
Mutta kokeilin sitten muutamia hiukan erilaisia kuvakulmia ja kuten usein, kävin lataamassa kuvat koneelle.

Katselin kuvat läpi, eikä niistä löytynyt yhtään mielestäni kelvollista otosta tähän haasteeseen.

Yritin rauhottua ja miettiä jotain ideaa....mutta siinä samassa silmäni osuin työpöydälläni oleviin pensseleihin, eli ei sittenkään rukkasia naulaan tässä vaiheessa...vaan pensselit kehiin...

Nyt oli ainakin kivoja värejä, mutta täytyy kyllä tunnustaa, että jos idea puuttuu, niin aika vaikeaa on saada mitään tosi kivaa kuvaa. Menee hiukan kikkailuksi.

Kipaisin taas sisälle lataamaan uudet kuvat koneelle. Ja tarkastelin niitä taas Corel Paint Shop Pro Photo X2 ohjelmalla. Mä käytän kuvatessa lähes aina vain käsisäätöjä (vai miten se sanotaan) ja valkotasapainoa harvemmin säädän kuvaustilanteessa. Nyt korjailin sitä hiukan muutamissa kuvissa ja pienensin kaikki kuvat 1000 x 667 pikselin kokoon. Muuta säätöä ei noissa ylä kuvissa ole.

Ja, vaikka en ole kyllä täysin tyytyväinen, niin päädyin kuitenkin valitsemaan tuon penssilikuvan lopulliseksi haastekuvaksi. Mä pyrin yleensä ottamaan kuvat niin, että ne ei välttämättä tarvitse paljon jatkokäsittelyä. Mutta olen nyt kyllä innostunut myös käsittelemään kuvia hiukan enemmänkin, tällä kertaa lätkäsin kuvan päälle layerin ja siihen 30 % "burn", joka hiukan syvensi kuvan värejä.

Eli tässä nyt tämä lopullinen kuva. Ei mikään neronleimaus tosiaankaan. Mutta sopinee haasteeseen. Mutta siis, täytyy vielä kerran todeta, että kuvan idean miettiminen aluksi, ei ole huonompi idea. Mutta oikeastaan myös tälläinen täysin ideaton, hirmuisella hössötyksellä suoritettu kuvaussessio on mulle aika tyypillinen. Usein sitten kyllä kokoan itseni, mietin ideaa ja aloitan kaiken alusta. Nyt en malttanut sitä tehdä, tai oikeastaan en enää kerinnyt. Pitää lähteä hiukan asioille.

Mutta tämä haaste olis siis kyllä periaatteessa tosi kiva, koskapa, kuten haasteen selosteessa mainittiin, niin tällä tavoin voimme saada hyviä ideoita toisten kuvausprosesseista, jakaa toisille ideoita ja osaamistamme, ehkä jopa kehittyä valokuvaajina. Haasteen aihe muuten oli vapaa, mutta kuvat piti ottaa vartavasten tätä haatetta varten.

Kamerani on Canon Eos Rebel T1i, se on mun eka digi-järkkäri. Olen nyt noin puolitoista vuotta kuvannut sillä ja ruokahalu kasvaa syödessä...haaveissa on uusi kamera, tai ainakin parempi zoomi.