Thursday, March 8, 2012

Pizza, Love & Understanding




Mulla tulee aika usein ikävä suomalaista Kotipizzaa, ja aivan erityisesti Parmiamo-pizzaa. Vastaavanlaista pizzaa en ole täältä vielä mistään löytänyt, joten pahinpaan kotipizzaikävään teen tälläisen korvikkeen.
Meillä ei oo kunnon uunia, joten pizza pitää paistaa toaster ovenissa, eli mikä lie suomeksi, joku paahdinuuni ehkä? Pizzapohjaksi käytän tortillaa, se on sopivan ohut ja pizza valmistuukin kädenkäänteessä. Eli väännän vaan toasterin päälle ja kun se napsahtaa, niin pizza on valmis.

Parmiamossa tosin täytteet, lukuunottamatta tomaattikastiketta ja mozzarella juustoa, lisätään vasta paistetun pizzan päälle. Eli lopuksi ripotellaan päälle kirsikkatomaatteja, rucolaa, parmesania ja parman kinkkua. Voilá! Eihän se nyt ihan Kotipizzan Parmiamon veronen ole, mutta ihan kelpo nopea "kotipizza".
Pizzan päälle lisään yleensä aina ainakin oreganoa, melkein aina Tabascoa. Ja silloin tällöin valkosipulia, mutta Parmiaamoon se ei mielestäni sovi. Me tehdään tällä samalla konseptilla toki monia erilaisia versioita, mutta tämä on mun oma lemppari.

Los Angelesista ei vielä ainakaan löydy yhtään Kotipizzaa, vaikka niitä kyllä löytyy  Pietarista, ja Virosta. Kiinassakin on ainakin yksi. Kyllähän täällä toki pizzerioita on ja joitakin ihan hyviäkin, mutta yleensä pizzoissa on täällä liian paksu pohja, tai jos se on ohut, niin se on rapea, ei sillain ihanan lötsä kuin useimmiten Suomessa. Brooklyn style pizza vastaa lähimmäksi suomalaista pizzaa, mutta ei siinäkään pohja oli ihan yhtä ohut. Toistaiseksi ainakin olen syönyt parhaat pizzat Suomessa. Rosson pizzoja ikävöin myös. Postauksen otsikko on Kotipizzan motto.

Mikä on sun suosikki pizza? Ai niin, yks kysymys mua on kanssa täällä askarruttanut, nimittäin mä en ole koskaan syönyt Pizza Hutin pizzaa Suomessa, onko niissä paksut tai ohuet rapeat pohjat myös Suomessa, vai onko enempi sillain suomalaistyylisesti löysä ohut pohja?

***

I miss the Finnish "Kotipizza". The best pizzas I've eaten so far. They have very thin and soft crust. Closest to that here is Brooklyn style, I guess. Sometimes I make my own version of my favorite Kotipizza´s pizza, which is Parmiamo. We have only a toaster oven, so I make the pizza on tortilla bread. First I bake the pizza with tomato sauce and mozzarella cheese. And then on top some fresh cherry tomatoes, arugula, Parmesan cheese and sliced prosciutto. Not exactly as delicious as original Parmiamo, but pretty good anyway. The title of the post is Kotipizza´s motto.  What is your favorite pizza?

26 comments:

  1. Minä rrrrakastan mozzarella-pizzaa! Lisään siihen kyllä päälle vähän sinihomejuustomurusia, nam nam! Niin ja rucolaa. nam nam nam!
    Pizza Huttia en ole koskaan syönyt. Näyttää pohja hiivaleivältä. Minä tykkään ohuen ohuista pohjista.
    Sinun omassasi näyttääkin olevan ihanan ohut pohja ja muutenkin herkullisen ja raikkaan näköinen. nam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mozzarella ja sinihomejuusto on munkin herkkuja, pizzan päällä ja ihan muutenkin. Meillä näyttää olevan aika samanlainen pizzamaku. :)

      Delete
  2. Useimmiten lautaselleni taitaa päätyä Quatro s. niin kotimaassa kuin ulkomailla. Riippuu fiiliksestä. Toisinaan pitää saada niin tulista kuint talosta löytyy.
    PizzaHuteissa saa molemmilla pohjilla, kuten ainakin ennen muinoin amerikoissa. Minä taidan tykätä niistä kovista pohjista. Sellaisia ne olivat aivan ensimmäiset pizzat Jyväskylässä silloin 70-luvulla. Kovia ja pohjaan palaneita! Ja niiiiiiiin herkullisia!
    Tuo sinun kotiversio näyttää houkuttelevalta! Kevyeltä!

    ReplyDelete
    Replies
    1. No nyt olen saanut vastauksen tuohon jo pidenpään askarruttaneeseen kysymykseen. Eli PizzaHut ei oo sitten mun pizzeria Suomessakaan.

      Onkohan toi suosikkipizzapohja jotekin sidoksissa nuoruuden kokemuksiin. Tampereelle avattiin 70-luvun lopulla pizzeria Napoli, jossa oli ohuet löysät pohjat. Quatro S. on tietty aina hyvä valinta, saa vähän vaihtelua. ;)

      Delete
  3. Mun suosikkipizzoihin kuuluu salamipizza NYkissä ihan WTCn vieressä pienessä pystypizzeriassa, tosin siihen mitä ilmiselvimmin kuuluu oma fiiliksensä : ) - mutta joka kerta kun on shoppailtu outlet-myymälässä, on myös käyty huitaisemassa slice! Tai pari!
    Toinen salamipizzasuosikki oli JFKn vanhassa Suomen terminaalissa, nykyisessä ei löydy mitään lähellekään vastaavaa.
    Reissuilla tulee näköjäänmtiettyjä rutiineita......just NYT iski NYkin ikävä :)

    Nykyisin teen pizzan itse, sen verran nopea, helppo ja hyvä,,että en edes muista koska olisin Kotipizzan kokkeja vaivannut :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sullahan on nostaligisia pizzakokemuksia ja kuullostaa herkullisilta. Salami on kuuluu kanssa mun suosikkitäytteiden listalle. Täälläkin on noita pystypizzerioita, joissa pizzat on sliceinä. Mullekin isti nyt NYkin ikävä, vaikken ole siellä koskaan käynytkään.

      Sulla on siinä kyllä ihan naapurissa Kotipizza, jossa mun lapsukaiset käy usein. Mutta mikäpä omatekemän pizzan voittais. ;)

      Delete
    2. Käy ihmeessä joskus NYkissä, ihana kaupunki!!!
      Ja Century21:n vierestä saa pizzaa :D

      Delete
    3. Joo, NYKistä olen aina haaveillut ja ihan varmasti menen syömään pizzaa tonne sun paikkaan. ;)

      Delete
  4. Siitä on aika kauan, kun olen viimeksi Pizza Hutissa syönyt, mutta muistaakseni silloin oli paksu ja rapea pohja, minä siis otan aina sen pannupizzan. Yleensä ottaen tykkään eniten napolilaisesta paksusta pizzapohjasta, mutta sitä saa "aitona" oikeastaan vain Napolista tai tosi harvoista napolilaispaikoista muualla Italiassa. Siis vaikka mainostetaan pizza napoletanaa, niin harvassa paikassa se sitä oikeasti on. Italilainen mieheni aina puistelee päätään, kun Suomessa tilaan ananas-pizzaa :D Italiassa ananas pizzassa on pyhäinhäväistystä :DDD

    ReplyDelete
    Replies
    1. lol, voin kyllä kuvitella, miten italialaiset suhtautuu ananas-pizzaan. Josta kyllä itsekin pidän. Mun ex oli italialaiseen ruokaan erikoistunut keittiömestari, sekin oli aivan järkyttynyt suomalaisten pizzoista. Ja esim. suomalaisten käsitys risotosta oli sille kauhistus. Paksupohjainen pizzakin voi olla tosi hyvää, kun se on tosiaan sellainen aito oikea. ;)

      Kun tulin tänne noin 5 vuotta sitten, niin täällä ei ollut vielä ananas-kinkku-pizzoja juuri ollenkaan, nyt ne on vallanneet täälläkin ainakin pakastealtaat.

      Delete
  5. Yritän välttää pizzaa kun se on liian hyvää ja ei niin terveellistä ja näkyy vyötäröllä;D Mutta New Yorkissa asuessani kyllä söin erinomaista pizzaa Brooklynissä. Täälläpäin on todella hyviä pizzoja myös ja olen ihan yllättynyt,etten sieltä ole sellaista löytänyt,Herrrkulliset kuvat! Ai niin ,tuota ananasta pizzassa en ole tosiaankaan nähnyt missään muualla kuin Suomessa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Juu, ei pizzaa kyllä kannata liikaa syödä, siksi mä teenkin noita omia pizzoja silloin tällöin, niissä ei oo rasvaa, kuten pizzoissa yleensä. New Yorkissa taitaa tosiaan olla tän mantereen parhaat pizzat, niin olen usein kuullut ja kommentit täällä vahvistaa sitä. ;)

      Täällä se ananas on nyt rantautunut pizzoihin ja näyttäis saavuttaneen heti aika hyvän sukseen. ;)

      Delete
  6. Pakko sanoa (ja häpeän jo etukäteen), että missään en ole syönyt niin kamalaa pizzaa kuin Italian Rivieralla käydessämme. En osaa sanoa onko joka puolella Italiaa tapana laittaa pizzaan kilo Mozzarellajuustoa, josta tihkuu järkyttävä rasva ja joka on itsessäänkin kuin jokin venyvä läskipala (anteeksi hirveä kuvaus!), mutta kun sellaisen juustokerroksen alta löytyy vielä rasvaisempi kerros kinkkua ja paksu venyvä pohja, niin ilman sitä partakarvaakin, jonka ystäväni löysi pizzaastaan olin jo valmis yökkäämään! Minusta Suomessa pizzat ovat myös parhaita ohuen pohjansa vuoksi (pullaa jos haluan, syön erikseen vaikkapa kahvin kanssa, kiitos!). Toinen paikka missä pizza oli todella hyvää oli Söllissä, Itävallassa. Oma lempparini on (useimpien pizzerioiden listalla nimetty) Americana, jossa on siis juustoa, kinkkua, ananasta ja aurajuustoa. Sitä tilaan lähes poikkeuksetta - sanoi siihen Italiaanot mitä tahansa! :D Kotipizzan pizzoista tykkään tosi paljon, mutta käyn myös silloin tällöin erään ystäväni emännöimässä yksityisessä pizzeriassa täällä Turussa. Heillä on listalla myös aurajuustorullakebab joka on taivaallisen hyvää!

    PizzaHutissa kävin aikoinaan jonkin verran, mutta silloin ainakin taisi olla muotia pannupizzat, joissa oli paksu pohja. Ei hassumpaa, muttei lemppariakaan. Enää en pannupizzoja harrasta, mutta joskus ostan kaupan pakastealtaasta Grandiosan jos en jaksa vääntää itse tai lähteä kaupungille syömään.

    Nyt tuli nälkä!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Et oo ollenkaan eka, jolta kuulen tuon, että pahimmat pizza-komemukset on ollu juuri Italiassa. Ja muutenkin olen kuullut haukuttavan italialaista turistiruokaa. Mulla ei oo kokemusta tosta itselläni, koska en oo Italiassa käynyt. Italia on toisaalta kyllä tunnettu aivan uskomattoman ihanana ruokamaana ja italialainen keittiö onkin mun suosikkini ranskalaisen rinnalla. Mutta silloin puhutaankin jo gourmee ruuasta, joka on tietty ihan eri asia.

      Pizzasta on tullut kyllä sellanen kansainvälinen juttu, että mun mielestäni esim. suomalaisia pizzoja ei tarvitse edes verrata italialaisiin, vähän niin kuin kiinalainen ruokakin on joka maassa erilaista, mukaeltu ko. maan makuun. Mä oon myös syönyt tosi ihanaa pizzaa Saksassa.

      Tänne on nyt kanssa tullut ananas pizzat, muttei niitä saa tilattua sinihomejuustolla, joka mielestäni on ananaksen ehdoton kumppani.

      Grandiosa on mullekin tuttu, niitä tuli ostettua lapsille (liiankin) usein. ;)

      Delete
  7. Asun aika lähellä Napolia (sitä pizzeriaa, en kaupunkia). Siellä on sata pizzaa listalla. Kävelen Napolin ohi joka kerta mennessäni kuntosalille ja palatessani sieltä kotiin. Mielestäni se on aika vaarallista ja ansaitsenkin taputuksen selkään joka kerta, kun selviydyn sen ohitse ottamatta pizzaa mukaan. ;)

    Rosson pizzoistakin tykkään, mutta valitettavasti Koskipuiston Rossossa on nykyään niin luokattoman huono asiakaspalvelu, että jää ne pizzat syömättä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Napoli olikin Tampereen eka pizzeria ja siitä tulikin heti tosi suosittu paikka. Se oli silloi paikka, jossa aina näki takuu varmasti tuttuja, se oli niin must siihen aikaan. Siihen aikaan siellä tosin oli paljon suppeampi menu. Mä oon vaan kerran käynyt siellä sen jälkeen kun sinne tuli se 100 pizzan lista. Siinä olikin valitsemista. Niillä nurkilla oli kyllä ainakin vielä silloin kun oli Suomessa aika montakin ihan hyvää pizzeriaa, olet kyllä aika selkärankainen, jos pääset kaikkien houkutusten ohi. ;)

      Rosso oli ennen just yks suosikkipaikkani käydä pizzalla lasteni kanssa, harmi jos huono asiakaspalvelu on sen pilannut. Se on niin ihanalla paikalla, joten siellä oli tosi lokoisaa istuskella. Ja kesällä terassi oli ihana.

      Delete
  8. Täällä meillä päin (south) on vaikea löytää hyvää pizzaa, ja siksipä teen usein itse. Pohjan pitää olla ohut, tomaattikastiketta sopivasti (ei missään nimessä paksua kerrosta tomaattipyrettä) ja juustoa sopivasti (tykkään raastetun mozzarellan ja emmentalin tms. yhdistelmästä ja hitusen saa olla parmesaniakin). Minäkään en pidä sellaisista italialaisista pizzoista joissa on kilo mozzarellaa, ja näissä amerikkalaisissa pizzoissa on aina liikaa venyvää juustoa, ja kauhea pohja ja ällöt päällykset :).
    Tässä lähellä on ns. aito italialainen pizzeria, ja se pizza on ihan syötävää, mutta jostakin syystä liian suolaista. Eikä sitä voi syödä kylmänä, menee jotenkin pilalle jäähtyessään.

    Suomalainen Kotipizzan pizza kestää vertailun missä vaan, ja joskus sitä on ikävä. Mutta olenpa kehitellyt oman pizzan, ja voin kehua sitäkin :).

    Pizza lover

    ReplyDelete
    Replies
    1. Just noin se pizza pitää minunkin mielestä tehdä ja ei missään tapauksessa tosiaan mitään tomaattipyrettä. Suomessa meillä käytettiin mozzarella-emmental sekoitusta, se on tosi hyvä. Taidanpa lisätä ens kerralla parmesania mozzarella raasteeseen, kuullostaa hyvältä idealta. Uskon, että ihan syystä kehut omaa pizzaasi.

      Ja totta, amerikkalaiset taitaa muutenkin tykätä venyvästä juustosta, eiks Domino-pizzan telkkarimainoksessakin oikein näytetä kuinka uusien bread sticksien juusto venyy ja venyy.

      Delete
  9. Herkullisen pizzan olet valmistanut. Mitähän jauhoa tuohon tortillaan käytetään?
    Meilläkään ei ole täällä loma-asunnossa uunia. En ole voinut maistaa espanjalaista pizzaa vehnäisen pohjan takia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Noita tortilloja täällä ainakin saa myös maissijauhoista tehtyinä. Mä en oo vielä niitä kokeillut tuohon pizzaan, mutta mielessä on käynyt, mullekin kun sopisi paremmin se gluteiiniton ruokavalio. :)

      Delete
  10. Kun asuin suomessa, oli mulla Kotipizza kotitalon alakerrassa :D Sielä töissä ollut nuorimies teki mulle sydämenmuotoisia pizzoja - huomasin vasta kotona kun boxin avasin :D Sielä mun suosikki oli Quattro Staggione ja päälle extrapaljon valkosipulia. Ne sekoittii kaikki ainekset keskenään, joka oli mun mielestä se 'juju' pitsassa - en tykkää quattro staggionesta missä on 4 erilaista slaissia.

    Mä rakastan pizzaa! Yksi lempparipäällisistä on Parma + rukola.
    Tykkään rapeasta ohuesta pohjasta eniten, mutta kyllä kunnon pannupizza kelpaa välillä myös.
    Pizzahutista saa nykyään vaikka millaisia pohjia - on paksu pannupizza, ohuita rapeita ja varmaan myös lörtsöjä ... ainakin suomessa ;D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oi, on varmasti ihana avata pizzaboxi ja löytää sieltä sydän. Naurattaa kyllä toi sekoitettu QS,mun olis kyllä jätettävä siitä sekoituksesta tonnikala pois, se ei mulle pizzan päällä maistu. Mutta jos tohon lisää oikein paljon valkosipulia, niin mikä ettei.

      Parmaa ja rukolaa minäkin täällä kaipaan, niitä ei ole täällä ainakaan vielä listoilla. Ja tuota mä hiukan epäilin, että Pizza Hutin pitää ehkä Suomessa tehdä myös lörtsöjä ohut pohjaisia. ;)

      Delete
  11. Minun pizzaani ei myöskään saa laittaa tonnikalaa :). Meillä tuossa italialaisessa on saatavana parmankinkkua, mutta rukolaa ei ole, pinaattia kyllä saa, se on ihan jees. Mutta en ymmärrä miten ne saa siitä pizzasta oudosti "väkevän" makuisen.

    Oon katsonut paljon ruokaohjelmia, ja kyllä sieltä Californiasta saa ihan hyvää pizzaa, mutta onhan se iso paikka lähteä ajelemaan pizzan perässä jos ei ihan kotikulmilla satu olemaan :). Kuinkahan pitkän matkan sitä viitsisi ajaa pizzaa syömään :). Kai sitä pizzanhimoissaan ajaisi muutaman sata mailia, hih. Näkishän siinä samalla maisemia.

    pizza lover

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kyllähän meillä on tässä lähelläkin ihan mukavia pizzerioita, joten ei nyt tarvitse kovin pitkälle ajella, jos pizzaa tekee mieli. Mutta en osaa sanoa miten pitkälle sitä tosiaan lähtis ihan vaan pizzaa syömään. Jos takuuvarmasti olis ihan huippu hyvää pizzaa, niin eikai sata mailia liikaa olis. Ja kauniita maisemiahan täällä toki riittää.;)

      Delete
  12. Kotipizzan Special Opera on ehdoton lemppari. En syö melkein mitään muuta kuin sitä. Ötkerin pakasteista Mozzarella ja Hawaiji ovat parhaat. Varsinkin jos niihin laittaa extrajuuston itse! Nyt pitää vaan keksiä jotain vehnätöntä pizzapohjaksi mutta eiköhän riisijauhosta jotain synny. (Polentajauho on kokeiltu ja sementiksi havaittu). Riisikakutkin sopivat täydellisesti lämpimien voileipien alustaksi.

    Haastoin sinut "5 asiaa jotka ostaisit jos sinulla olisi kaikki maailman rahat" -meemiin. Osallistumistapa vapaa ja osallistuminen vapaaehtoista! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mä olen useaan otteeseen ollut itse gluteiinittomalla ruokavaliolla ja hiukan omituisilta aluksi gluteiinittomat pohjat maistuu, mutta tykkäsin kyllä esim. Rosson gluteiinittomasta pizzasta. Muistaakseni kotona kokeilin maissijauhoja, gluteeiinitonta jauhoseosta ja kaurajauhoja, mutta en nyt muista olinko tulokseen tyytyväinen. Riisijauhoja en pizzapohjaan ole kokeillut.

      Riisikakkuja syön usein vieläkin, ne on ihan hyvä pohja, kun vaan täytteet on hyviä. Varsinkin ne ohuemmat versiot. Noita tortilla-pohjia saa ainakin täällä myös maissijauhoista tehtynä, mutta en oo vielä niitä kokeillut.

      Ja kiitos haasteesta, oten sen ilolla vastaan. Mikä sen hauskenpaa kun haaveilla rajattomia haaveita. ;)

      Delete