Saturday, January 30, 2010

Voiko suomalainen elaa ilman salmiakkia ja ruisleipaa?


Olen toisaalla jo kertonutkin Vegasin reissuistani Susan luokse. Joten ei niista nyt tassa enempaa. Nyt puhutaan suomalaisista herkuista. Voiko ulkomailla parjata ilman salmiakki ja ruisleipaa?

Vastaukseni on, etta kylla! Mutta mita sita suotta itseaan kiduttamaan, aina kun on mahdollista, niin  mina ainakin mielellani maistelen koto maan herkkuja.

Vegasin reissut onkin ollut mulle, ei pelkastaan hauskoja pikku lomareissuja tyokiireiden valissa, vaan myos ihania herkuttelu hetkia. Kiitospaivana leipasin siella karjalanpiirakoita ja Susa toi mulle Suomen reissultaan ison kansan suklaata ja salmiakkeja. Nam, siita lajasta mulle riittaa makoisia hetkia viela pitkaan. Olen malttanut mieleni ja maistanut vasta pari salmiakkia.

***
We have in Finland some delicatessen, which is difficult to find here in LA. Specially I miss salmiakki, Finnish chocolate and rye bread. I can live without them, but every time I have a chance to eat Finnish flavors, I can't resist. I have a Finnish friend Susa, living in Las Vegas and  when we get together, we love to eat some  delicious Finnish specialities or at least Finnish candies. I just got back from Vegas with a huge bag of Finnish candies, thanks to Susa.

7 comments:

 1. Minakin vastaan,etta "kylla voi" elaa ilman salmiakkia ja ruisleipaa.Salmiakista en tykkaa,mutta ruisleivasta todella paljon.Kun joku tulee Suomesta kaymaan,niin tuotan ruisleipaa.Nyt,kun sita harvoin syö,niin vatsa vaan reagoi heti leivan happamuuteen.
  Ostan taalta silloin tallöin saksalaista vakuumpakattua ruisleipaa,mutta se ei ole samanveroista,mita vaikkapa Vaasan ruispalat.

  ReplyDelete
 2. Hyvän näköiset piirakat olet tehnyt..
  Kyllä noita juttuja voi ilman elää,mutta jos niitä on ,nii tulee silloin tällöin ostettua,eli ainakin hapankorppuja ja Fasun irtolakua,mitä täältä saa.Salmiakkia en ole täältä löytänyt,joten osaan olla ilman sitä...

  ReplyDelete
 3. Suomessa syon yleensa ekalla viikolla ainoastaan ruisleipaa ja maksamakkaraa :D
  Mutta tokalla viikolla alan siirtya kauraleipiin tms., ja maksamakkara alkaa tokkimaan. Salmiakista tykkaan tosi paljon, mutta sitakin ilman pystyn ihan hyvin "elamaan". Nytkin on kaapissa viela vaikka kuinka paljon suomikarkkeja, eika edes tee mieli.
  Uskon etta jokaisessa maassa on ruokia, mita tekee joskus mieli jos sielta muuttaa pois.

  ReplyDelete
 4. Sateenkaari
  Kunnon ruisleipaa munkin tekee eniten mieli, taaltakin saa saksalaista ruisleipaa, mutta se ei todellakaan ole sama asia.

  Yaelian
  Ma olen pikku tytosta asti ollut mukana piirakoiden valmistuksessa, joten niita pitaa kylla silloin talloin pyorayttaa, tosin mulla oli kulunut edellisesta kerrasta niin pitka aika, etta pohjista tuli hiukan liian paksuja, mutta muistan nyt sitten ensi kerralla paremmin. Hapankorppuja ja suomalaista nakkileipaa taallakin jostain loytyy ja jopa salmiakkikaloja Scandinavia kaupasta. Mutta kyllahan sita toki selviaisi ilmankin, jos ei niita mistaan sais.

  Susa
  Ah, maksamakkara ja ruisleipa! Ma luulen, etta noi kuuluu mullakin ekojen herkkujen listalle Suomessa.

  Ma sen verran verotin siella teilla sun salmiakkivarastoja, etta nyt maltan syoda hissukseen noita mun herkkuja.

  Asken kylla avasin salmiakkisuklaan ja tarjosin siita Robille maistiaisen ja se mun suureksi allistykseksi tykkas siita tosi paljon ja me syotiinkin sitten koko levy. Muita suklaita saastelen nyt sitten kuin kalleimpia aarteita.

  Kylla varmaan kaikilla mailla on tosiaan sellaiset omat herkut, etta niita maailmalla ikavoi. Tuskin tama on mikaan suomalaisten oma erikoisuus.

  ReplyDelete
 5. Minä en ole koskaan syönyt hirveästi leipää, mutta jos syön, sen pitää ehdottomasti olla ruisleipää. Olemme saaneet tänne pari pakettia, joissa on ollut ruisleipää, joten nyt sitä on myös pakkasessa hätätilanteita varten.

  Tosin täältä (ainakin Waitrosesta) saa peräti yhtä ruisleipälaatua kaupastakin (on hyvää!). Sitä pitää tosin aina etsiä sieltä vaalean pullamössön seasta :D

  Ilman salmiakkiakin tulisi toimeen, vaikka minulla on kyllä paha riippuvuus turkinpippureihin. Niitäkin on nyt kaapissa, kun mies on tuonut niitä työmatkoiltaan. Oslosta ainakin saa turkkareita ;)

  Ajattelin, että suomiraejuuston puuttuminen on minulle vaikeinta, mutta siihenkin on tottunut. Mutta kun mennään ensi kuussa Suomeen, niin aion vetää purkillisen raejuustoa ensitöikseni :D

  ReplyDelete
 6. Elegia
  Makin kaipaan suomalaista raejuustoa, takalainen on niin erilaista, mutta kaikkeen tottuu. Ja tietty niita ilmankin parjaa, mutta makin kylla varmaan syon sita innolla sitten joskus Suomessa kun sinne paasen.

  Mulla on kylla aika pitka lista niista ruuista, joita aion HETI syoda Suomessa, LOL, ma luulen, etta jos haaveeni toteutuu, niin ma olen Suomen reissun ahkyssa ja lihon mielettomasti. ;D

  ReplyDelete
 7. Ymmärrän hyvin ruisleivän kaipuunne. Joskus on kiva syödä patonkin, mutta pian tulee kunnon leipää ikävä.
  Olisi kivaa jos voisin teille kaikille Suomitytöille lähettää isot paketit ruisleipää :)

  ReplyDelete