Sunday, August 24, 2008

Fengshuita, maalaisjärkeä ja hiukan myös omaa filosofiaa

Mulla on ollut mielessä jo pidemmän aikaa kirjoittaa hiukan Fengshuista, mutta se on toistaseksi ollut vasta mielessä muhimassa, mutta eilinen käyntimme Los Angelesin Chinatownissa nosti ajatuksen nyt pintaan.

Kaikkihan toki tietää, että Fengshui on alunperin tuhansia vuosia vanha kiinalainen arkkitehtuuri- ja sisustussuunnitteluoppi. Länsimaihin se rantautui joskus 60-luvulla, itse kiinnostuin siitä 80-luvulla.

Akvaarioilla ja erityisesti kultakaloilla on aika merkittävä rooli fengshuissa, ne luonnollisesti edustava vesielementtiä.

Fengshuilla oli erilaisia koulukuntia jo muinaisessa kiinassa ja lisää ns. länsimaisiakoulukuntia on syntynyt fengshui kiinnostuksen levitessä maailmalla.

Tuulikellot ja erilaiset valaisimet on myöskin tärkeitä Fengshui elementtejä.

Myös tuoksut ja erityisesti suitsukkeet on tyypillisiä Fengshui rekvisiittaa.

Myös monet uskonnolliset symbolit ovat mukana Fengshui ideologiassa.

Perehdyin uteliasuuttani aikoinani aika laajaltikin Fengshuihin ja olen ottanut siitä myös vinkkejä omiin sisustussuunnitelmiini. Fengshuissa on monia todella käytännöllisiä neuvoja, jotka jo maalaisjärjelläkin ajateltuna ovat täysin loogisia, eikä niiden toimivuutta tarvitse sen kummemmin miettiä.

Sitten on tietysti se "huuhaa"-osasto, tuo hihhuli-new age-pointti, joka jakaa mielipiteitä jo sitten laidasta laitaan. Joillekin se on kuin uskonto ja silloin ohjeita noudatetaan täysin ordotoksisesti, joskus jopa estetiikka jää taka-alalle, kun fengshui-"lääkkeitä" ripustellaan pitkin ja poikin. Sitten on tietysi monta maltillisempaa tapaa, jossa myöskin huomioidaan hiukan niitä omia mieltymyksiä ja Fengshui oppeja sovelletaan hiukan joustavammin.

Itse en usko, että universumin värähtelyt ja "jumalat" tarvitsevat minkäänlaista ihmisten apua toimiakseen harmoonisesti ja luotettavasti. Mutta ihmiset itse voivat tälläisiä apukeinoja tarvita.Fengshui tähtää nimenomaan harmoniaan ja samanlainen suuntaus on tietysti ihmismielelle suotavaa. Monet Fengshui-elementit tarjoavatkin mielelle rauhoittavia elämyksiä.

Mutta Fengshuin teho ei jää yksin tuohon mielenrauhoittamiseen, vaan sillä uskotaan olevan myös paljon muitakin vaikutuksia elämään, oikeaoppisen Fengshuin uskotaan lisäävän esim. rikkautta, rakkautta ja vaikutusvaltaa. Monet ihmiset ovat vakuuttaneet, että heidän elämänsä on muuttunut Fengshuin vaikutuksesta myönteisempään suuntaan ja jotku ovat kokeneet jopa ällistyttäviä ihmeitä muutettuaan kotinsa Fengshuin oppien mukaiseksi.

Tässäkin asiassa uskon, että noilla "poppakonsteilla" on enemmänkin psykologinen vaikutus, kun ihminen uskoo johonkin, niin se toimii. Jos saat itsesi vakuuttuneeksi, että kiinalaiset kolikot punaisella nauhalla sidottua ja oikein sijoitettuna kotisi vaurauskulmaan, lisää taloudellista menestystäsi, niin hyvinkin niin voi käydä. Olet mielesi tasolla onnistunut luomaan ajatuksen, että vaurastut ja hylännyt mielestäsi ajatuksen alituisesta köyhyydestä.

Eli nuo pienet tai suuret Fengshui konstit ovat siellä sinua itseäsi varten, muistuttamassa positiivisen ajattelun voimasta. Samallalailla toimii monet uskonnolliset rituaalit, en jaksa siinäkään uskoa, että jumalat todellakaan olisivat niin pikkumaisia, että vaatisivat ihmisiltä hassuja palvontamenoja ja uhreja, mutta sellaiset rituaalit ovat omiaan vahvistamaan omaa uskoasi.

Saatan joskus kirjoittaa kyllä ihan Fengshuista ja sen periaatteista, mutta halusin näin aluksi kertoa hiukan mitä noin yleiseti aiheesta ajattelen. Siinä on ihan mielenkiintoisia ja järkeviäkin niksejä ja jos niitä osaa oikein soveltaa omaan kotiin ja makuun sopivaksi, niin Fengshui on ihan näppärä apu sisustussuunnitelmien laadintaan.

Photos by Itkupilli, Chinatown LA