Sunday, August 24, 2008

Fengshuita, maalaisjärkeä ja hiukan myös omaa filosofiaa

Mulla on ollut mielessä jo pidemmän aikaa kirjoittaa hiukan Fengshuista, mutta se on toistaseksi ollut vasta mielessä muhimassa, mutta eilinen käyntimme Los Angelesin Chinatownissa nosti ajatuksen nyt pintaan.

Kaikkihan toki tietää, että Fengshui on alunperin tuhansia vuosia vanha kiinalainen arkkitehtuuri- ja sisustussuunnitteluoppi. Länsimaihin se rantautui joskus 60-luvulla, itse kiinnostuin siitä 80-luvulla.

Akvaarioilla ja erityisesti kultakaloilla on aika merkittävä rooli fengshuissa, ne luonnollisesti edustava vesielementtiä.

Fengshuilla oli erilaisia koulukuntia jo muinaisessa kiinassa ja lisää ns. länsimaisiakoulukuntia on syntynyt fengshui kiinnostuksen levitessä maailmalla.

Tuulikellot ja erilaiset valaisimet on myöskin tärkeitä Fengshui elementtejä.

Myös tuoksut ja erityisesti suitsukkeet on tyypillisiä Fengshui rekvisiittaa.

Myös monet uskonnolliset symbolit ovat mukana Fengshui ideologiassa.

Perehdyin uteliasuuttani aikoinani aika laajaltikin Fengshuihin ja olen ottanut siitä myös vinkkejä omiin sisustussuunnitelmiini. Fengshuissa on monia todella käytännöllisiä neuvoja, jotka jo maalaisjärjelläkin ajateltuna ovat täysin loogisia, eikä niiden toimivuutta tarvitse sen kummemmin miettiä.

Sitten on tietysti se "huuhaa"-osasto, tuo hihhuli-new age-pointti, joka jakaa mielipiteitä jo sitten laidasta laitaan. Joillekin se on kuin uskonto ja silloin ohjeita noudatetaan täysin ordotoksisesti, joskus jopa estetiikka jää taka-alalle, kun fengshui-"lääkkeitä" ripustellaan pitkin ja poikin. Sitten on tietysi monta maltillisempaa tapaa, jossa myöskin huomioidaan hiukan niitä omia mieltymyksiä ja Fengshui oppeja sovelletaan hiukan joustavammin.

Itse en usko, että universumin värähtelyt ja "jumalat" tarvitsevat minkäänlaista ihmisten apua toimiakseen harmoonisesti ja luotettavasti. Mutta ihmiset itse voivat tälläisiä apukeinoja tarvita.Fengshui tähtää nimenomaan harmoniaan ja samanlainen suuntaus on tietysti ihmismielelle suotavaa. Monet Fengshui-elementit tarjoavatkin mielelle rauhoittavia elämyksiä.

Mutta Fengshuin teho ei jää yksin tuohon mielenrauhoittamiseen, vaan sillä uskotaan olevan myös paljon muitakin vaikutuksia elämään, oikeaoppisen Fengshuin uskotaan lisäävän esim. rikkautta, rakkautta ja vaikutusvaltaa. Monet ihmiset ovat vakuuttaneet, että heidän elämänsä on muuttunut Fengshuin vaikutuksesta myönteisempään suuntaan ja jotku ovat kokeneet jopa ällistyttäviä ihmeitä muutettuaan kotinsa Fengshuin oppien mukaiseksi.

Tässäkin asiassa uskon, että noilla "poppakonsteilla" on enemmänkin psykologinen vaikutus, kun ihminen uskoo johonkin, niin se toimii. Jos saat itsesi vakuuttuneeksi, että kiinalaiset kolikot punaisella nauhalla sidottua ja oikein sijoitettuna kotisi vaurauskulmaan, lisää taloudellista menestystäsi, niin hyvinkin niin voi käydä. Olet mielesi tasolla onnistunut luomaan ajatuksen, että vaurastut ja hylännyt mielestäsi ajatuksen alituisesta köyhyydestä.

Eli nuo pienet tai suuret Fengshui konstit ovat siellä sinua itseäsi varten, muistuttamassa positiivisen ajattelun voimasta. Samallalailla toimii monet uskonnolliset rituaalit, en jaksa siinäkään uskoa, että jumalat todellakaan olisivat niin pikkumaisia, että vaatisivat ihmisiltä hassuja palvontamenoja ja uhreja, mutta sellaiset rituaalit ovat omiaan vahvistamaan omaa uskoasi.

Saatan joskus kirjoittaa kyllä ihan Fengshuista ja sen periaatteista, mutta halusin näin aluksi kertoa hiukan mitä noin yleiseti aiheesta ajattelen. Siinä on ihan mielenkiintoisia ja järkeviäkin niksejä ja jos niitä osaa oikein soveltaa omaan kotiin ja makuun sopivaksi, niin Fengshui on ihan näppärä apu sisustussuunnitelmien laadintaan.

Photos by Itkupilli, Chinatown LA

13 comments:

 1. Olen fengshui-myöhäisherännäinen.
  Yksi ystäväni heräsi jo 15 vuotta sitten ja tuputti mullekin, katsoin vaan että pölöpölö.

  Kunnes muutimme tähän taloon, ja olohuoneemme kirkuu fengshuin puutteesta. Kun sitä ei ole, sen huomaa ja tajuaa mitä se on.
  Että tämä on vaikea huone(kirjoitan just nyt täältä), ei kai auta muu kun myydä rakkaat huonekalut pois, ne on tänne liian isoja, eikä fengshuit pääse pyörimään. Tarvisin sut tänne oppeinesi!

  Juuri tuo mitä sanoit talonpoikaisjärjestä. Vanhassa kodissa oli fengshuit kohdallaan ihan täysin. Ilman että siitä mitään tiesin. Asiat vaan menivat luonnostaan sinne, miten hyvältä tuntui.

  ReplyDelete
 2. Minulta jäi feng shuista mieleen ettei saa olla kuolleita kasveja eikä istua selkä oveen päin - mutta tuon olisin sillâ kuuluisalla maatiaisjärjellänikin arvannut.

  Näin jossain houkuttelevan otsikon punk shui, mutten tiedâ mitä sen takana oli. Voisi sopia meidän luovaan kaaokseen kotona...

  ReplyDelete
 3. Hei, hyppäsinpä sitten tännekin!

  En ole kauhean perehtynyt fengshuihin, mutta aina välillä saan kohtauksia, jolloin yritän raivata taloa turhasta roinasta. Varmasti harmoninen ja kaunis koti vaikuttaa mieleen rauhoittavasti ja sitä kautta muukin elämä sujuisi helpommin kuin jatkuvassa kaaoksessa eläminen...

  ReplyDelete
 4. Fengshuihin olen itsekin aikonut jo pitkään tutustua, mutta se on vaan jäänyt.
  Eräs ystäväni on perehtynyt, ja antaa joskus pieniä vinkkejä (onneksi ei liikaa) huonekalujen sijoituksesta. Se on tosiaankin jäänyt mieleen, että huoneeseen tulija ei saisi nähdä siellä jo olevan selkää ja takaraivoa. Joskus on vain ollut pakko sijoitella mm. sohvaa jotenkin omituisesti..

  Ikinä en enää koskaan osta kulmasohvaa (vaikka siinä olikin kiva löhöillä). Pääsin siitä juuri eroon. Sen sijoittaminen tuotti jokaisessa asunnossa päänvaivaa. Silloin ei koskaan olleet fengshuit kohdillaan..

  ReplyDelete
 5. Uskon myös värien voimaan, rauhoittava, piristävä, energinen jne.. En tiedä mikä rooli niillä on fengsuissa.
  Makuuhuoneessa, jota juurin suursiivoan ja järjestelen, oli muistaakseni joku tapa miten pää sijoittuu oveen nähden.

  ReplyDelete
 6. Ihana fengshui!

  Tuulikanteleita, peileja, kristallia...kasveja ja kivia...

  Yksi suuri fengshui- virhe on kylla eteisessani; iso peili ulko-ovea vastapaata, eli energiat ei paase siita sisaan-nehan pyörtaa takaisin...no ne tulee etelasta merelta sitten- kaikki ikkunat ovat sinne pain!

  Itkis blogisi ovat ihania!

  ReplyDelete
 7. Liivia
  Fengshui intoilijat saattavat aluksi kyllä pikemminkin karkoittaa ystävät pois fengshuista, kuin innostaa, se kyllä kieltämättä voi kuullostaa just niin pölöpölöltä.
  Chin virtauksen kodissa voi todella tuntea ihan sitä fiilistelemällä. Mutta enpähän koskaan lähtisi niin radikaalille linjalle, että rakkaat huonekalut lentäisivät ekana ulos. Tärkeintä on, että ne on sijoitettu niin, että ei tarvitse luikerrella niiden ympäri, eli että kulkemiselle pitää olla suorat reitit. Kun itse kulkee huoneessa vaivattomasti, niin silloin kulkee chikin, eli se on sama asia.

  Voi kun voisinkin tulla sinne konsultoimaan, joillakin saattaa haaveissa olla vaikkapa Pariisin tai Los Angelesin matka, mulle kyllä Ylöjärvi kuullostais tällä hetkellä paljon houkuttelevammalta.

  Joissakin rakennuksissa on luonnostaan hyvä fiilis, mittasuhteet on tasapainossa. Joskus myös väreillä voi sitä auttaa sitä tasapainoa, mun ongelmallinen koti muuttui heti paljon tasapainoisemmaksi, kun tein värisaneerauksen, eli maalasin tai verhoilin kaikki "väärän" väriset jutut uusiksi.


  Maurelita
  No juu, kuolleet kasvit pitäis korjata pois, sama koskee puutarhaa. Kuivakukatkin on fengshuissa "kauhistus". Ja tuo,ettei istu selkä oveen päin on todellakin tosi luonnollinen neuvo.

  Punk shui kuullostaa kyllä tosi mielenkiintoiselta, mun oma tyyli on kyllä varmaan lähempänä sitä, kuin perinteistä fengshuita. Löytäisinköhän siitä googlettamalla...;)  Leena
  No tämähän on hyppelyleikki. Tosi kivaa.
  Yksi fengshuin tärkeimmistä, tai oikeastaa tärkein ja eka oppi kuuluukin, että hankkiudu eroon kaikesta turhasta roinasta! Jopa niinkin olen kuullut sanottavan, että älä edes tee muita fengshui toimenpiteitä ennen kuin tämä ensimmäinen askel on suoritettu kunnolla. Ja tämäkin kyllä on ihan maalaisjärjellä selitettävissä. ;)


  Sooloilija
  Fengshuista voi todellakin olla ihan käytännön apua, jos siinä ei mennä liiallisuuteen, eli ei pidä ottaa liian vakavasti, jos kaikki fengshuin "vaatimukset" ei täyty. Tärkeintä on, että huoneessa on vaivaton liikkua, ettei tarvitse kierrellä, kulkureitit vapaiksi, se on mielestäni se kaikkein paras neuvo. Joskus ihan pienetkin siirrot saattavat vaikuttaa ratkaisevasti huoneen tasapainooon.

  Kulmasohva on ihana löhöilyyn, mutta voi olla todellakin ongelmallinen sijoittaa. :)  Arleena
  No väreillä on tietysti myös Fengshuissa todella tärkeä rooli ja mä itse usein käytänkin värejä "apuna" oikeaan fengshuihin. "Oikeat" värit on kyllä mielestäni ihan ykkönen sisustamisessa.

  Makkarissa sängynpäädyn pitäisi olla ikkunattomalla seinällä ja niin, ettei jalat sojota suoraan ovea kohti ja jälleen niin, että sängyssä maatessa pitäsi nähdä helposti huoneeseen tulijat, kuten muissakin huoneissa, ettei ole selkä ovea kohti. Mutta joskus on aika vaikea toteuttaa kaikkia vaatimuksia, silloin voi käyttää sitä maalaisjärkeä, tosin saahan sitä muullosinkin toki käyttää. ;))


  Ebru
  Fengshuissa on just niin ihanania juttuja, itse rakastan kristalleja, peilejä ja kiviä...aaah ja tuoksuja ja no...kaikkea ihanaa...

  Tuo sun suuri "fengshuivirheesi" voi kyllä olla ihan "lääkekin", jos peili tuo tilaan valoisuutta, niin silloin sen vaikutus on positiivinen. Teillä on varmaan aika voimakas yang siellä, kun etelästä mereltä tulvii niin paljon valoa, se on hyvä, koskapa illallahan se automaattisesti tasapainottuu sitten yin energiaksi kun pimeys laskeutuu. Siinä on selkeä rytmi aktiivisen ja lepoajan suhteen.

  Ja kiitos, musta on suoraan sanottuna aina aivan ihana saada kehuja, veti kyllä suupielet ylös päin kun luin ton sun viimisen lausees. ;))

  ReplyDelete
 8. Olipas kivasti sanottu, että tulisit tänne mieluummin kuin Pariisiin (en kyllä usko). Mutta lämpimästi tervetuloa, jos sellaista oikeasti saat joskus päähäsi!

  Kun näkisit tän huoneen niin tietäisit mitä tarkoitan. Kahdella seinällä ikkuna, kahdella toisella keskellä oviaukot, ja vielä muuri. Yhtäkään huonekalua ei voi laittaa toiseen paikkaan, kun aina on vastassa ovi tai ikkuna. Tämä on oikeasti aika pähkinä.

  Mutta ennemmin en heitä mitään pois, kun seinät ja lattia on saatu rempattua. Sitten vasta näkee mikä lähtee.
  Tulipas on nyt omia asioita tässä ruodittua, sorry.

  ReplyDelete
 9. Liivia
  Mä olen täällä päivät ihan yksikseni vailla minkäänlaista juttu seuraa, joten mulla on aikaa rupatella, joten täällä voi ihan vapaasti pohtia noita "omia" ongelmia.

  Mulla on täällä oikeastaa ihan samantyyppinen tilanne, ei yhtään ehjää seinää missään. Mahdollisuudet muutella huonekalujen paikkoja ovat olemattomat.

  Mutta paras konsti löytää mahdottomasta tilanteesta yllättäviä mahdollisuuksia on olla miettimättä ja pähkäilemättä sitä, sitä vaan omassa mielessä toistaa loputtomast samaa kaavaa. Mutta kun jättää sen sinne johonkin alitajuntaan, niin sieltä voikin tunkea esille jotain ihan uutta ja mullistavaa.

  Ja oma koti syntyy kyllä sillain pikku hiljaa, kuten se oma itsekin. Mihinkään ei ole kiire, kun on kärsivällinen, niin asiat sujuu huomattavasti nopeammin. Ihan vain itsellenikin muistutuksena.

  Tampere ja siinä samalla Ylöjärvikin on mulle mitä eksoottisimmat matkakohteet tällä hetkellä. Los Angelesista löytyy melkein mitä vain, mutta ei sentään ihan niitä maisemia, joita Ylöjärveltä. ;))

  Ai niin, kiitoksia vesilasillisesta ja kunnon venytyksistä, tekivät todella hyvää.

  ReplyDelete
 10. Olla hyvä vain!

  Muistan aina miten ostin sulta kaksi vaivaista magneettia ikävänkeltaisen keittiöni piristykseksi. Mietin väriä, ja sanoit että ota keltaiset, että kun laittaa lisää samaa pahaa, homma voikin kääntyä päinvastaiseksi. Tuota neuvoa olen aina välillä hyödyntänyt, ja muistan sinut aina siitä(kin).

  Tämä meni nyt aiheitten vierestä, mutta menköön.

  ReplyDelete
 11. Liivia

  No etpä sä aiheesta oikeastaan mihinkään lipunut ja aina kiva muistella menneitä. Ne oli kivoja aikoja silloin yhdessä Sarin kanssa. Sarilta sainkin muuten vinkin, että löysin sun blogilles. Joskus kirjoitellaan hiukan kuulumisia puolin sun toisin.

  Mulla on aina ollut sellainen "köyhänmiehen" sisustusfilosofia, jotenkin omasta kokemuksesta on oppinut sisustamaan lähes nolla budjetilla. Ja muutenkaan ei ole aina ollut mahdollisuuksia uusia kaikkia häiritseviä juttuja, joten niiden kanssa on oppinut elämään.

  Ja mä kyllä muistan kanssa niin hyvin ihanat taulut, ne toi niin hauskan lisän silloin meidän uuteen kauppaan. ;)

  ReplyDelete
 12. Olipas kiva lukea tekstiäsi fengshuista, siinä kun on mukana tuo maalaisjärki ja oma fiiliksen tunnustelu. Pidän tavastasi pohtia aihetta.

  Itse en ole aiheeseen vielä perusteellisemmin perehtynyt, mitä nyt joitakin perusoppaita selaillut. Nyt tulee luonnostaan halu vähän tutkia aihetta enemmän, täällä uudessa kodissa kerta kun ollaan.

  Kalustus oli valmiina, joten tekee mieli lisätä joitain pieniä sisustuselementtejä ja tehdä kodista enemmän oman kodin näköinen ja tuntuinen. Viherkasveja, tauluja, koristeita... ja voi miten haaveilen jostain sellaisesta liplattavasta vesiallas-kivi-asetelmasta. Voinko kysyä sinulta neuvoa, jos tulee jotain aiheeseen liittyvää?

  ReplyDelete
 13. Miao
  Kiitos. Ja toi on tosi kiva vaihe, kun on muuttanut uuteen kotiin, se tietty aina innostaa myös perehtymään sisustusasioihin hiukan perusteellisemmin.

  Vaikka kalusteet olis valmiina, niin tietty sitä omaa voi lisätä aika kivasti just erilaisilla pikku jutuilla. Sellanen vesielementti voi olla todella ihana, sen ääni on rauhoittava ja sitä on tietty myös kaunis katsella.

  Ja tottakai voit kysyä neuvoa, mulla on nyt niin paljon aikaa, että mielelläni mä rupattelen, ihan mistä vaan, mutta varsinkin on mukava jos voi auttaa sellaisissa asioissa, joista itselle on sitä kokemusta karttunut. ;)

  ReplyDelete