Wednesday, September 10, 2008

Syksyn ikävöintiä ja korvikkeita

Mulle on ehkä kehittynyt sellainen luonnollinen 4 vuoden ajan rytmi, että tähän vuodenaikaan sitä alkaa jotenkin automaattisesti kaivata syksyn värejä. Täällä ei sellaista rytmiä ole, suurin osa puista on vihreitä ympäri vuoden. Mistään syysruskasta ei siis voi täällä puhua. Mutta mulla on nyt erityinen viehtymys kaikkiin ruskan väreihin, tosin ne täällä esiintyy ehkä hiukan hempeämmässä skaalassa.

Chinatownissa mua jäi himoittamaan monetkin kiinalaiset tavarat, erityisesti paperilyhdyt. Meidän pitää tehdä sinne varmaan uusi ostosmatka, koska näitä lamppuja haluaisin sekä ulos puutarhaan, että myöskin olkkariin. Olkkarissa on uudet oranssit verhot, ja ne kaipaisi seurakseen jotain pirtsakkaa pinkkiä, kiinanpunaista ja ehkä myös keltaista ja lime vihreää.

Mä istutin keväällä krasseja, mutta jostain syystä ne ei ole oikein innostuneet kasvamaan. Ensimmäinen kukka aukesi vasta toissa päivänä. Mä olen odottanut noita kukkia tosi innolla, mutta pelkään, että saalis jää laihaksi. Mä rakastan popsia krassinkukkia, ne on terveellistä ja kaunista lisuketta lautasen reunalle.

Meidän makkarin länsipuolella kasvaa valtavan iso ihana vanha puu. Sen oksien läpi siivilöityy kauniisti laskevan auringon säteet.

Meidän Bird of Paradise puska kurkottelee naapurin ihanaa kukkivaa puuta kohden. Meillä on tuollainen samanlainen puu omassa puutarhassa, mutta se on vielä ihan pikkuinen, joten on ihan kiva, että naapurin puu hiukan koristaa meidän muuria.

Kukkia on puutarhassa paljonkin kukkimassa ja nyt oikeastaan alkaisi olla aika istutella myös uusia taimia ja siemeniä. Elokuu on Kaliforniassa erittäin tärkeä kuukausi puutarhassa. Toivottavasti ilmat viilenee sen verran, että tuolla ulkona voisi jotain tehdäkin.

Me mennään viikonloppuna taas ehkä kirppiskierrokselle, mulla on nyt hiukan herännyt myös sisustusinto, kun viimeksi löytyi se ihana kaappi. Mä en oikein vieläkään viitsinyt ottaa sisustuskuvia meiltä, kun niin moni kohta on pahasti kesken. On tylsää aina selostaa, että tohon tulee sitä ja tohon tätä. Mutta eiköhän pian taas jotain ole näyttö valmiina.

11 comments:

 1. Sinulla on varmaan vaikeampi tilanne siellä noin ilmaston suhteen kuin minulla täälläpäin palloa, täällä kun vuodenaikoja on 4, ja ne tuntuvat myös siltä, tosin vuodenajat eivät tunnu lähellekään niin voimakkailta kuin Suomessa, mutta silti syksy on värikäs lehtineen, talvi kylmä, kevät sateinen ja raikas ja kesä ihanan kuuma.

  Menehän shoppailemaan ja laita sitten kuvia näytille. :) Anteeksi muuten kun en ole ehtinyt kommentoimaan blogiasi vähään aikaan, keskellä viikkoa kaikki aikani menee töissä käymiseen ja kotona miehen kanssa olemiseen. :)

  ReplyDelete
 2. Minä taasen uskon, että voisin helpostikin luopua näistä vuodenajoista. Olen niin selkeästi kesäihminen ja erityisesti lämmön perään, että ovella kolkutteleva talvi ja tämä kolea syksy kauhistuttaa. Viime talvi meni nopeasti, kun sai olla osan siitä lämpimässä. Kunpa voisikin aina talvehtia jossain muualla!

  Varmasti mukavaa, kun on oma piha ja puutarha. Minusta se ainakin olisi kiva juttu. Mökillä kasvaa kaikenlaista, mutta en kylläkään itse osallistu minkään kasvattamiseen. Kesällä kyllä poimin herneitä ja vadelmia avuksi. Herneet olivat todella hyviä ja niitä oli paljon!

  Toivottavasti kirppikseltä löytyy taas jotain jännää! Kävin muuten tänään itsekin kirpparilla ja kaikkea kivaa pikkuhömpötystä löytyi :]

  ReplyDelete
 3. Minäkin luulisin pärjääväni vähemmillä vuodenajoilla. No, Suomessa on nykyään melkein vain kaksi vuodenaikaa: kevät ja syksy.
  Molempina sataa...

  ReplyDelete
 4. Kazza
  Se on kiva, että siellä teillä on 4 vuodenaikaa. Ne jotenkin sillain rytmittävät vuoden. Täälläkin kyllä 4 vuodenajasta puhutaan ja tietty talvi eroaa kesästä, mutta kyllä silti kaikki vuodenajat suomalaisella mittapuulla on kesiä.

  Mikäs kiire tänne on kommentoida, kyllä nää blogit täällä pysyy, käyt sitten kun työ- ja mieskiireiltä kerkiät. ;)


  Elegia,
  Minä luulin, että voisin mieluusti niistä luopua, kesä on aina ollut suosikkini. Mutta kyllä mä nyt osaan arvostaa jotenkin enemmän niitä muitakin vuodenaikoja.

  Oma piha on ihana, ja kun en ota siitä mitään paineita, niin se ei aiheuta liikaa duuniakaan. Nyt kyllä olisi syytä vähän tehdä jotain, mutta en ole saanut vielä puhtia päälle.


  Susu
  Se on kyllä totta, että Suomessakin ne vuodenajat ovat sulautuneet kyllä aikalailla toisiinsa. Joten siellä on vähän kuin täällä, sillä erotuksella että täällä ei sada.;)

  ReplyDelete
 5. No tämä vuosi on tosiaan ollut melkein pelkkää kevättä ja syksyä, mutta toivottavasti tämä on poikkeus. Muuten on kyllä kiva kun on neljä vuodenaikaa, mutta se pitkä pimeys syksyllä ja talvella...se on vähän raskasta. Joskus mieluiten menisin vaan talviunille ja heräisin kun päivät alkavat taas valostua.

  Ihastuttava puu sieltä naapurista kurkkii!

  ReplyDelete
 6. Siellähän istutellaan kasveja/kukkia samoihin aikoihin kuin täällä viileässä syksyssä. Meillä voi hyvässä säässä eli niinkauan kuin maa on sula istuttaa esimerkiksi kukkasipuleita.

  Uskon, että ruskaa kaipaa ainaisessa helteessä. Kyllä syksy on kaunis täällä, värien hehku lumoaa.
  Marraskuulla on tylsää aina jouluvalojen sytyttämiseen saakka.

  ReplyDelete
 7. Leena

  Ehkä se, että siellä Suomessa jotenkin tottui myös siihen pimeän ja valoisan vuodenajan vaihteluun, on voinut olla osaltaan hämmentävää täällä, jossa vuorokausi rytmi on paljon tasaisempi. Kyllä täälläkin nyt päivät lyhenevät, mutta muutos ei ole niin dramaattinen.

  Se pitkä ja pimeä talvi oli toisaalta raskas, mutta toisaalta se oli just sellasta talviunen aikaa, sitä saattoi jotenkin ottaa myös rennosti, se antoi luvan myös laiskotteluun.


  Arleena
  No juu, täällä on oikeastaan ihan samat istutusajankohdat, mutta erotuksena se, että ei tule talvea, täällä kukkii talvella useat sellaiset kukat, jotka Suomessa alkaa kukkimaan alkukesästä. Esim. orvokit on keskitalven kukkijoita täällä.

  Mutta mä kyllä välillä ikävöin suomalaista puutarhaani, se oli jotenkin toisaalta kiva, että sen suhteen oli talvilepo ja sitten keväällä taas pääsi puutarhan kimppuun, täällä se on ympärivuotista iloa, mutta myös velvollisuutta. ;)

  Eniten mä nyt kaipaan syksyistä metsää ja sienestystä. Mikään ei voita kirpeitä syysilmoja.

  ReplyDelete
 8. Kyllä mulle oli paras vuosi se kun kuuman suomessa vietetyn kesän jälkeen marraskuun loppupuolen paskakeleistä lensin Australiaan ja Uuteen Seelantiin kesään ja palauduin Suomeen huhtikuun puolessä välissä. Siinä kerkesi tulla riittävästi yhtä vuodenaikaa :) Tai oikeastaan kolmea.

  ReplyDelete
 9. Lepis
  No mö olin kyllä aina valittamassa pitkää talvea, kesä kun on aina ollut se suosikki vuodenaikani, mutta säistähän pitää aina valittaa, eli jos aurinko paistaa aina, niin silloin tietty kaipaa sateita.

  Tuo sun matka kyllä kuullosti todella oikein ajoitetulta. Itse olen aina haaveillut varsinkin Uuden-Seelannin matkasta, mutta toistaiseksi on vielä jäänytkin haaveeksi. ;)

  ReplyDelete
 10. Minä ole kyllä niin 4 vuodenajan ihminen, etten tiedä miten tulisin toimeen ilman edes.(no tulisin tietysti jos on pakko;))
  Rakastan juuri syksyä ja se on täällä vihdoinkin alkanut:))

  ReplyDelete
 11. Marjut

  No minä ennen inhosin syksyä, koska masensi ajatus, että sitten tulee pitkä talvi, mutta syksyä olen oppinut arvostamaan vanhempana, kun vuosi vierähtää muutenkin niin paljon nopeammin kuin nuorena tuntui.

  Syksyinen metsä on niin ihana tuoksuineen, ja kostean kirpeä ilma on niin ihana hengittää. Voi, tekis kyllä niin mieli päästä sienestämään.

  ReplyDelete