Wednesday, September 17, 2008

Minun ikiomat värini

Tässä on hyvä kooste mun lempiväreistä. Sininen on se varsinainen lempiväri ja muut värit sijoittuu sen molemmille puolille, päätyen violetin kautta viileään punaiseen. Ja toisella suunnalla turkoosiin.

Tässä on mun väripalettini, se on hyvin "puhdas", eli murrettuja sävyjä siitä ei paljoakaan löydy.

Tässä on mulle tyypillisiä asuste- ja meikkivärejä.

Vihreä väri on mulle aina ollut vaikea, vihreä tekeekin poikkeuksen mun muussa väriskaalassa, koska vihreästä valitsen mieluiten lämpöisemmän sävyn. Se on ikäänkuin piste i:n päällä. Se toimii kontrastina kaikille muilla väreilleni. Oikeastaan värit vihreästä keltaisen ja oranssin kautta lämpöiseen punaiseen on mulle aina olleet hiukan ongelmallisempia värejä, joita kyllä tykkään käyttää, mutta niiden suhteen oikean sävyn löytäminen on vaikeampaa.

Lisäksi olen todella ahne värien käyttäjä, tyyliin miksi tyytyä yhteen kun voi ottaa kaikki.

Jokaisella on sellaiset ihan ikiomat värit. Värimieltymykset voi vaihdella kausittain, mutta jonkinlainen perimmäinen oma värimaailma on yleensä pysyvä. Kaksi selvää perustyyppiä on joko mieltymys lämpöisiin tai kylmiin väreihin. Mun värimaailma sijoittuu selvästi sinne kylmempään laitaan. Usein "kylmät" ihmiset tykkää enemmän sinisestä ja vaaleanpunaisesta, kun taas "lämpöiset" valitsee vihreän ja oranssin.

Toinen selvä jako on se, että pitääkö enemmän puhtaista kuin murretuista sävyistä. Ja niissäkin voi värimieltymykset jakautua vielä joko pastelleihin tai voimakkaisiin sävyihin.

En muista mistä kuulin tai luin joskus, että kun tutkittiin eri taiteilijoiden paletteja, niin huomattiin, että taiteilijat käyttää etupäässä sellaisia värejä, jotka värianalyysinkin perusteella olisi heille sopivia värejä. Eli heidän paletistaan löytyy juuri niitä sävyjä, jotka sopivat esim. heidän ihon, silmien ja hiusten väriin parhaiten. Omalla kohdallani voin sanoa, että se tuntuu pitävän kyllä paikkaansa.

Mulla on ollut kyllä hyvin erilaisia värikausia, mutta aina jotekin palaan tähän omaan tyypilliseen maailmaan. Joskus sekaan tulee paljon esim. mustaa ja harmaata, joskus ne melkein peittää alleen noi lempparit, mutta sitten ne tupsahtaa taas jostain esille. Valkoinen on ollut kauan pois mun väreistä, mutta nyt huomaan, että se on tulossa aika voimaakkaasti takaisin. Voi olla että värit alkaa taas heiketä, ehkä jopa katoaakin hetkeksi, mutta aivan varmasti ne taas tupsahtaa takaisin.

Värien käyttö kertoo myös mielestäni aika paljon ihmisen luonteesta tai elämän vaiheesta. Toiset ovat hillittyjä, toiset räiskähtelee. Joskus on elämässä kausia että haluaa rauhoittua, joskus taas tarvitsee lisää potkua. Omia piirteitä tai tarpeita voikin hyvin tarkastella sen perusteella, millaisia värejä milloinkin ikäänkuin himoitsee. Tai sitten voi ihan tietoisesti valita värejä, jotka voisivat vaikuttaa suotuisasti sillä hetkellä. Jos tarvitsee lisää rohkeutta, kannattaa valita rohkeampia värejä. Jos olisi syytä rauhoittua, niin silloin voisi hillitymmät vaihtoehdot olla paikallaan.

Joka tapauksessa väreillä on todella suuri vaikutus elämäämme ja niistä kannattaa ottaa kaikki hyöty ja ilo irti.

Edit.
Laitoin tonne sivupalkkiin lempivärikyselyn. Joten kerro mulle oma lempivärisi.