Wednesday, April 21, 2010

Palataanpas nyt sitten taas asiaan

Palatkaamme asiaan, eli tassa nyt tulee dieettini paivaohjelma. Se perustuu Ultra fat flush-dieettiin, jota myos Eco-Atkinksiksi nimitetaan. Siina siis korvataan elainkunnasta saatavat valkuaiset kasvisproteiineilla. Syyt eivat ole pelkastaan eettiset tai ekologiset, tarkoituksena on antaa keholle puhdistava kuuri kaikesta sellaisesta ravinnosta, mika on heikentanyt sen omaa tasapainoa ja varsinkin nyt laihtumisen kannalta tarkeaa omaa rasvanpolttokykya.

Tiedan, etta mulla just toi elimiston oma rasvanpolttokyky oli selvasti heikentynyt, eli vaikka kuinka olis tsempannut liikuntaa lisaamalla tai kevyemmalla ruokavaliolla, niin tuloksia ei silti juurikaan tullut tai sitten vaivalla karistetut kilot tuli heti takaisin. Ja toinen suuri virhe oli se, etta soin liian harvoin, aamiaisen skippasin taysin ja iltapaivallakaan en syonyt mitaan. Jos  monipuolista ravintoa ei tule saannollisesti, alkaa keho itse varastoida rasvaa pahan paivan varalle. Ja en myos muistanut tankata nesteita tarpeeksi, joten keho oli alkanut varastoida myos niukkoja nestevaroja. Tuollainen tila aiheuttaa vakisinkin vasymysta ja jatkuva sokeritasapainon heilahtelu vaikuttaa myos mielialaan.


Kahden viikon puhdistava dieetti on seuraavanlainen:
  • aamiainen ja lounas korvataan kasviproteiini smoothiella
  • illalliseksi mielin maarin hoyrytettyja kasviksia tai salaattia
  • illalla jos on viela nalka, niin voi tehda kolmannen smoothien
Eli tota ohjelmaa olen noudattanut suhteellisen uskollisesti. Paitsi etta, amulla juon ensimmaiseksi mukillisen lattea (lehman maidon olen korvannut soija tai riisimaidolla). Siita tunnin parin paasta teen ekan smoothien ja lounaaksi toisen.  Iltapaivalla, jos nalka yllattaa, saatan syoda hedelman tai juoda lasillisen vihannes- tai hedelmamehua. Illallisella syon salaatin tai hoyrytettyja vihanneksia. Illalla teen usein sen kolmannen smoothien tai jos salaattia on jaanyt jaljelle, niin syon sen. Lisaksi koitan juoda vetta saannollisesti, tai vaihtoehtoisesti kylmaa vihreaa teeta. Olo on koko paivan kevyt ja energinen, verensokeri pysyy tasaisena. Ekan viikon aikana tuli jonkin verran lipsuttua, varsinkin illalla, mutta paiva paivalta kuurin noudattaminen on tullut helpommaksi.

Suosittelen lampimasti tata kuuria kaikille, jotka haluaa oikein kunnon potkun laidutukseen ja/tai haluaa muuten kohentaa yleiskuntoa. Taman kuurin aikana ei tarvitse koko ajan miettia, etta mita sita suuhunsa laitaa tai opetella jotain vaikeita ruokaohjeita. Ohjeet on niin yksinkertaisia ja helppoja noudattaa, etta minakin olen onnistunut siina.

Jokaiseen smoothieen tulee siis aina:
  • mitallinen soijaproteiinijauhetta 
  • ruokalusikallinen kuitupitoista jauhetta (Phyllium-, pellavansiemen- tai muuta vastaavaa
  • ruokalusikallinen oljya (esim. pellavansiemen- tai mantelioljya). 
Itse loysin noi kaikki ainekset kaupan luontaistuotehyllysta.

Lisaksi sitten
  • joko lasillinen 100% vihannes- tai hedelmamehua tai vaihtoehtoisesti soija-, riisi- tai mantelimaitoa. 
  • Joukkoon  hedelmia, vihanneksi, yrtteja, oikeastaan mita tahansa kasvikunnan tuotteita maun mukaan tai sitten mita kaapeista loytyy.

Kaikki aihekset sitten vaan sekoitetaan tehosekoittajalla. Sauvasekoitinkin kay, ja luulen, etta hatatilassa voi kayttaa vaikka haarukkaa tai vispilaa, tosin sitten juomasta ei tule niin ihanan kuohkeaa koostumukseltaan, mutta paa-asia kai, etta siella ne oikeat ainekset. Mitaan sen kummempia resepteja en osaa antaa, kannattaa kokeilla ihan oman maun mukaan.

Salaattit sekoitan ihan sen mukaan mita kaapista loytyy, laitan vihannesten joukkoon myos yrtteja ja siemenia. Salaattikastikkeen teen itse sekoittamalla ruokalusikallisen oliivioljya ja balsamietikkaa, sekaan ripaus sitruunamehua ja mausteeksi merisuolaa ja mustaapippuria. Tassa kohtaa yleensa hiukan sorrun oikeaoppisuudesta, eli laitan mukaan myos hiukan joko fetaa tai tonnikalaa.

Taman kuurin aikana ruokavaliosta jaa automaattisesti pois kaikki elimistoa rasittavat kalorit ja myrkyt. Ja kun sen luonnollinen tasapaino alkaa loytya, niin se vaikuttaa myos piristavasti mielialaan. Stressi ja masennus aiheuttaa myos elistolle ylipaaraista kuormaa, joka sekin keventyy mukavasti taman kuurin tuoman energian ja pirteyden avulla.

Kysykaa ihmeessa lisaa, jos jotain tassa jaa nyt epaselvaksi. Mutta jatkan kylla taas lisaa tasta aiheesta ja paljastan omia laiskan liikkujan pikku nikseja, joilla voi alkaa harrastaa sita liikuntaa ilman mitaan pakko rehkimisia.